Нови уникални археологически находки край Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:30 / 12.10.2021
5423
Преди дни в Девня приключи успешно поредният етап от археологическите проучвания на сградата, в която през 2019 и 2020 година бяха открити късноантична подова мозайка и съкровище от 19 златни монети, съобщи кметът на Девня Свилен Шитов, видя Varna24.bg. Ето какво още коментира той в личния си профил във фейсбук:

"Посетих мястото заедно с директора на Музея на мозайките Иван Сутев. Разкопките отново се проведоха под ръководството на д-р Христо Кузов от РИМ-Варна, с участието на археолози от Варна и Велико Търново, и на екипа на музея в Девня. Задачата този път бе да се установи как сградата е стояла архитектурно в обкръжаващата я система. Разкрити бяха южната и западната й фасади, и част от улиците. Интересни са добре запазените глинени водопроводи, с които сградата се е снабдявала с питейна вода.

Намерени бяха две амфори и повече от 300 бронзови монети. Любопитна находка е и раковина на около 1500 години от вида Cypraea Tigris. Тя е свидетелство за търговските връзки между Марцианопол и земите по източноафриканското крайбрежие на Индийския океан. Всички материали ще бъдат дадени за реставрация и почистване.

Предстои изготвяне и представяне на научната документация пред Министерството на културата. Откритите антични зидове ще бъдат укрепени. Община Девня съдейства логистично по време на целия процес на проучвания и ще продължи да подкрепя работата на учените и занапред.

Разкриването на повече детайли от културно-историческото минало на града ни е от особена важност за развитието на нашата община като популярна туристическа дестинация", сподели Свилен Шитов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).