Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Новият завод на "Девня цимент" ще е готов през септември
Автор: Екип Varna24.bg 11:59 / 14.07.2014Коментари (0)1903
© Капитал
Цялостната реконструкция на завода "Девня цимент" (част от "Италчементи груп България"), която започна през лятото на 2012 г., трябва да завърши до края на септември. Това стана ясно по време на посещението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев в Девня преди месец. Така въвеждането в експлоатация на новата производствена линия, която на практика представлява нов завод за цимент и клинкер, може да стане три месеца преди предварително обявения краен срок.

По данни на дружеството "Девня цимент", собственик на завода в Девня, инвестицията в новата инсталация най-вероятно ще надхвърли 160 млн. евро и ще бъде една от най-големите, правени в България през последните 20 години. Очакваният годишен капацитет на новата линия ще достигне 1.5 млн.т цимент, което ще я превърне в най-голямата, с която "Италчементи груп" разполага в Европа.
По данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по време на строителството на новата инсталация са били открити около 1000 работни места.

"Инвестиции като тази, които показват иновативни продукти, се подкрепят изцяло от държавата", каза Драгомир Стойнев по време на последната си среща с ръководството на "Италчементи груп България". До момента италианското дружество е инвестирало в двата си завода в България - "Вулкан" в Димитровград и "Девня цимент", над 400 млн. лв., което го прави един от най-големите инвеститори в страната.

Новата линия в производството на цимент в България ще въведе най-новите технологии, прилагани в тази сфера. По информация на компанията след завършването на новата производствена инсталация заводът в Девня ще разполага с най-модерните системи за контрол на безопасността и опазването на околната среда. Ще бъде постигнато и по-ниско потребление на вода и енергоносители.

Още при представянето на проекта през 2012 г. тогавашният директор на компанията Франсис Набил съобщи, че новият процес на производство няма да генерира отпадъци. Това ще стане възможно благодарение на технология, при която всички отпадъчни елементи ще преминават през химическа преработка, след която се получава крайният продукт - клинкер. Той намира широко приложение при производството на плочки и облицовъчни материали. Използваната до момента технология на производство в шестте оперативни пещи на "Девня цимент" беше базирана на т.нар. мокър способ за производството на клинкер.

Реализацията на новия проект ще доведе до значително намаляване на праховото замърсяване от производството, както и на редуциране на емисиите от въглероден двуокис, информират от "Девня цимент". Ще бъде подобрена енергийната ефективност на компанията, като ще стане възможно и оползотворяване на алтернативни енергийни източници.

Според Венцислав Хаджибеев, мениджър "Продажби вътрешен пазар" на "Италчементи груп България", с въвеждането в експлоатация на новата производствена линия компанията ще заеме позиции, които ще й позволят да насочи експорта си в по-голяма степен и към страните от Черноморския регион, като разшири мрежата си на продажби. За осъществяването на тези намерения предимство е стратегическата позиция на завода в Девня, който се намира в непосредствена близост до пристанище Варна-запад.

Въпреки че пазарът на цимент и строителни материали в България продължава да е силно свит след кризата, компанията смята и занапред да продава основната част от продукцията на новата си линия в България.

"Усилията ни в момента са насочени към разработването и прилагането на нов пазарен подход, ориентиран изцяло към клиента, казва Хаджибеев. Той е в центъра на новата брандингова система i.nova на "Италчементи груп".
Системата беше представена във всички филиали на дружеството по света през есента на миналата година и на практика е нов пазарен подход в циментовата индустрия. В най-общи линии той се основава на предлагането на продукти за широко потребление.

В момента портфолиото на "Италчементи груп" е най-голямото в циментовата индустрия като обхващащо повече от 40 продукта.

През тази година компанията представи на пазара два нови продукта. Първият от тях е високотехнологичният i.tech ALICEM, чийто производствен цикъл позволява значително редуциране на вредните емисии. Той се характеризира с висока ранна якост и възможност да се използва при ниски температури.

Другият нов продукт е i.idro DRAIN и е създаден, за да намери приложение в изграждането и рехабилитацията на пътища с ниско натоварване, тротоари, паркинги, алеи и различни пътни настилки. Новият продукт беше дарен от "Девня цимент" и тестван в началото на месеца при изграждането на нова алея в Бургас. Там настилката покрива площ от 624 кв.м.

"Италчементи груп" е петият по големина производител на цимент в света с производствен капацитет от приблизително 68 млн.т цимент. Компанията влезе на българския пазар през 1998 г. с приватизацията на заводите "Девня цимент" и "Вулкан цимент".

Източник: в.Капитал









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Лоша инфраструктура във Варна
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: