Обединение в създаването на система за ранно предупреждение за защита на птиците в защитена зона "Калиакра"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:06 / 24.04.2018
1895
Дванадесет български компании, които са собственици и оператори на ветроенергийни паркове, разположени в защитена зона "Калиакра“, до град Каварна, обединиха усилията си в създаването на единна система за ранно предупреждение за защита на птиците. Целта на Системата за ранно предупреждение е опазване на дивите птици, включени в Приложение I на Директива 2009/147/ЕО на Европейския Парламент и на Съвета на Европа относно опазването на дивите птици, които са предмет на защита съгласно заповедта за обявяване на защитената зона. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост.

За да се гарантира независимост и обективност на предприеманите мерки, компаниите, обединени в създаването на Интегрираната система за защита на птиците, възложиха дейностите на специализирана орнитологична консултантска компания, която разполага с необходимите професионални експертизи за провеждане на ефективни дейности по наблюдение и защита на птиците и има дългогодишен опит в тази област.

Системата обединява информация от няколко радарни системи и прилага общ мониторинг на цялата защитена зона. Специалисти-орнитолози, в допълнение към радарните данни, ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини.

Системата за ранно предупреждение вече разполага със собствен уебсайт (www.kaliakrabirdmonitoring.eu), на който се публикуват седмични и месечни бюлетини и сезонни доклади за дейността ѝ. В тази специално създадена директория може да бъде открита информация за наблюдавани в защитената зона видове птици, техния брой, както и датата и продължителността на всяко спиране на турбините.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Изплуваха още подробности за автомелето с ранени край "Маказа", и...
Тежка катастрофа! Моторист е с опасност за живота
Психично болен мъж тормози отново хора във Враца, влизал пиян в м...
Кметът Христов със специален поздрав към шуменци за празника на г...
Заповед: На 14 май тези ученици няма да учат
Евакуираха петима души от горяща лаборатория в Търново, спасиха и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).