Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обмислят създаването на Център за подготовка на кадри за бизнеса в Девня
Автор: Екип Varna24.bg 17:21 / 20.09.2018Коментари (0)1397
©
Да се създаде Учебен център за подготовка на кадри за бизнеса. Тази идея обсъдиха кметът на Община Девня Свилен Шитов и делегатите на Международната научно-практическа конференция, която се проведе в индустриалното градче. 

Учените от България и Русия поеха ангажимент да докладват това предложение на ръководствата на висшите учебни заведения, които представляват, и ако те проявят интерес, вузовете могат да се включат с идеи как точно да бъде организирана работата на бъдещото звено за обучение и квалификация, да изготвят учебни програми, методики, специализирана литература и др.   

"В момента бизнесът изпитва остър глад за кадри във всяка една сфера. Броят на гимназистите от професионалните паралелки, които сформирахме в СУ "Васил Левски", на този етап е крайно недостатъчен, за да се реши проблемът с липсата на подготвени кадри. Сигурен съм, че в Русия има достатъчно висши учебни заведения, с които бихме си били взаимно полезни за създаването на един такъв център за обучение на специалисти, които да се реализират в съответните отрасли", заяви кметът на Община Девня Свилен Шитов.

"Руският държавен хуманитарен университет има огромен опит и квалитетни кадри и бихме могли да ползваме руското ноу-хау, което е много широко и дава фундаментална подготовка“, изтъкна директорът на Института за стимулиране на икономика акад. проф. д-р Велико Иванов, който допълни, че за нуждите на бъдещото учебно-квалификационно звено може да се използва и опитът на австрийската школа.   

Делегатите на международния форум бяха посрещнати с хляб и сол в СУ "Васил Левски“, чиято сграда се реновира, след като Община Девня спечели проект по Програмата за развитие на селските райони на стойност 1, 4 млн. лева. 

Те разгледаха работилниците за учебна практика на гимназистите от професионалните паралелки и останаха възхитени от факта, че въпреки агресивното нахлуване на англо-саксонската култура у нас, ръководството на СУ "Васил Левски“ е запазило изучаването на руски език.

Началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Венцеслава Генова, която бе гост на форума, коментира, че проектът за професионалните паралелки в СУ "Васил Левски“, който бе реализиран по инициатива на кмета, индустриалните гиганти от Девненския промишлен комплекс и училището, е гордост за РУО-Варна по отношение на държавната политика, чиято цел е да включи всички заинтересовани страни в общообразователния процес. 

Средно училище "Васил Левски“ има много добра политика на междуинституционален контакт и на приобщаването и образованието на деца в мултиетническа среда, изтъкна Венцеслава Генова. Тя акцентира, че проектът за професионално образование в учебното заведение дава възможност за гарантирана реализация на пазара на труда, с което реално се постига социалното включване. 

На изпроводяк учените и гостите на международната научно-практическа конференция "Преподаване на езици и култура в парадигматана хуманитарното образование“ посетиха и Музея на мозайките в Девня, където се запознаха с античното минало на града.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: