Обществено обсъждане във Варна решава бъдещето на залива Болата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:05 / 12.04.2018
2116
Най-красивият български залив - Болата, може да бъде изваден от обхвата на защитените зони по Натура 2000. Общественото обсъждане започва в 10.30 ч. тази сутрин във Варна. В момента Болата е част от резервата "Калиакра", предложението е районът около плажа да стане част от защитената местност "Степите". 
 
Промените в статута на Болата бяха поискани от Община Каварна. В района на залива са местообитанията на тюлена монах, има и крайбрежни морски екосистеми. Под защитата на резервата "Калиакра“ обаче попадат също крайбрежната част на местност Болата, буните и пътя към плажа. Това е основният мотив за исканата промяна – зоната ще може да се развие туристически, тъй като на самия плаж край залива няма защитени видове, а включването ѝ в защитената местност "Степите“ ще я предпази от застрояване.

Георги Янев – кмет на Българево споделя: "Плажът Болата е единствен плаж за самото село, а ние де факто искаме само пясъчната ивица на плажа Болата, ние не искаме цялата местност."

Дори и при ограничения достъп през последните две години през лятото плажът беше пълен с туристи.

Дарина Команчева казва: "Селото зависи от туризма, много основен фактор е Болата, единственото плажно място, което има в селото."

Липсата на поддръжка обаче доведе до конфликти и замърсяване на залива.

Йорданка Славова допълва: "Искам да имаме плаж и да се пази чистотата на плажа, защото миналата година беше направо ужасен ад."

Мая Чалъкова споделя: "Много хора тук искат Болата да си остане в такъв вид какъвто е. Девствена природа, каквато винаги е била, трябва да се помисли за паркоместа, защото там през лятото настъпва някакъв хаос."

Общественото обсъждане започва в 10.30 часа в сградата на варненската екоинспекция.

Източник: БНТ

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).