Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Община Бяла застрашена от закриване
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 19.09.2009Коментари (0)607
Община Бяла, Варненско, може да бъде закрита. Тя е една от 53-те общински центъра в България, които са застрашени от премахване. Според Закона за устройство на територията, за да съществува една община, на нейна територия трябва да живеят поне 6000 души. В 53-те общини тази бройка не е достигната. Според данните от последното преброяване на населението у нас през 2001 г. жителите на община Бяла са едва 3413. Още две общини на територията на Варненска област доближават критичния минимум. Това са Ветрино със 7023 души и Суворорво със 7658 жители. Трябва да се има предвид, че това са данни отпреди 8 г., а процесът на обезлюдяване на малките населени места се засилва все повече през последните години, коментират специалистите.

Въпрос по темата бе зададен вчера на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев от депутати от Коалиция за България. Това стана по време на парламентарния контрол в Народното събрание. „Окончателното решение за закриване на тези 53 общини ще бъде взето след изготвянето на специална план-програма, която ще бъде обстойно анализирана и подложена на обществена дискусия". Това заяви от своя страна министър Плевнелиев, цитиран от news.bg. Това решение няма да бъде взето в резултат на политически произвол, добави той.

Според депутатите от Коалиция за България от тази мярка биха възникнали проблеми по отношение на транспорт, инфраструктура миграция на населението, ликвидиране на работи места и др.

„Не смятам, че община Бяла ще бъде закрита", заяви варненският депутат от „Атака" Цвета Георгиева. Според нея дори и да се стигне до премахване на общинския център, в Бяла няма да бъдат закрити общинските и държавни служби, обслужващи населението на града. Този акт най-много да допринесе до намаляването на бройката административни служители, прогнозира Георгиева.

От своя страна обласният управител на Варна Данчо Симеонов заяви, че ще излезе със становище по случая след като подробно се запознае с възникналия казус.

"Въпросът за закриването на общини не стои на дневен ред, нито пред кабинета, нито пред Народното събрание", каза депутатът от ГЕРБ Емил Радев. Според него подобно решение би могло да стане факт едва през 2011 г., когато страната ни е задължена да изпълни изискванията на Европейския съюз за ново райониране на страната. Подобно решение обаче може да бъде взето едва след едно ново преброяване на населението в страната, каквото не е правено вече повече от 8 г., добави народният представител.

Според кмета на Бяла Анастас Трендафилов, градът ще си остане със статут на общински център. "Не е възможно да бъдем премахнати като община. Ние няма да станем част от съседната Долни чифлик", категоричен бе кметът.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Частично бедствено положение в Карловско
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: