Община Девня предоставя на държавата терен за изграждане на Спешен център

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:02 / 23.11.2016
1094
В Девня предстои да бъде изграден Център за спешна медицинска помощ, който ще се намира до болницата в индустриалния град. Проектът е на Министерството на здравеопазването, а местната община ще предостави безвъзмездно на държавата терен, върху който да се изгради спешният център. Това заяви кметът Свилен Шитов по БНТ. Повод за участието му в студиото бе призът "Инвестиции в здраве", с който градоуправникът бе удостоен на конкурса "Кмет на годината 2016".

Свилен Шитов отбеляза, че усилията му са насочени към повишаване лимита на многопрофилната болница в града, който изненадващо през 2016 година бе редуциран на 508 лева месечно, като допреди това е бил от порядъка на 16 хил. - 20 хил. лева на месец. По въпроса са водени разговори със здравния министър в оставка д-р Петър Москов, но предвид политическата ситуация в момента е трудно да се прогнозира дали и кога двете отделения в болницата - детско и физиотерапия - ще заработят нормално.

Свилен Шитов отчете, че през изминалата една година местната власт е успяла да стабилизира финансовото състояние на двете здравни заведения - поликлиниката и болницата, които са били с огромни дългове. Той благодари на индустрията за това, че е откликнала на инициативата на общината за изграждане на травматологичен център в градската поликлиника, който освен че обслужва нуждите на работниците от промишления комплекс, работи безвъзмездно за жителите на община Девня. Взаимният интерес е ключовият фактор, благодарение на който местната власт и бизнесът реализират общественополезни проекти в сферата на здравеопазването, образованието и екологията, обясни кметът. Той поясни, че всички приходи от екоглоби общината инвестира целево в залесяване на свободни пространства, в почистване и облагородяване на градската среда.
По въпроса за образователните приоритети, Свилен Шитов изрази надежда, че с разкриването на двете нови професионални паралелки в Средно училище "Васил Левски" през идната учебна година, Девня ще се превърне в притегателен учебен център за гимназисти от цялата Варненска област. Двете специалности, по които ще бъдат обучавани гимназистите - "Електрообзавеждане на производството" и "Автоматизация на непрекъснати производства" - са уникални за Варненска област. Бизнесът, който ще стимулира финансово учебния процес, гарантира и работа на успешно завършилите зрелостници. Обмисля се и вариант за разкриване на средношколско общежитие в града, допълни кметът.

Той благодари на съгражданите си за вота в конкурса "Кмет на годината" и заяви, че приема приза като знак за добре свършена работа, но и като голяма отговорност. Шитов коментира, че събития от този ранг помагат на кметовете да си сверяват часовниците.

"Нашата община винаги е била на челни места и аз съм твърдо решен да възвърнем нейните силни позиции", категоричен е кметът на Девня.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).