Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обжалват условна присъда за причинена смърт по непредпазливост
Автор: Екип Varna24.bg 14:28 / 18.01.2018Коментари (0)1360
©
На въззивен контрол днес пред Варненския апелативен съд е присъда на Окръжен съд - Шумен (ОС - Шумен), с която Стефан Чобанов е признат за виновен в това, че на 16 май 2015г. в Шумен е причинил по непредпазливост смъртта на Пламен Ив., вследствие на умишлено нанесена 5 дни по-рано в град Плиска лека телесна повреда. 

Съдът в Шумен е присъдил две години лишаване от свобода, отложени с 4 години изпитателен срок, като е оправдавал подсъдимия по първоначалното обвинение, да е нанесъл средна телесна повреда на пострадалия. 120 000 лв. е обезщетението, което първата съдебна инстанция е присъдила на малолетното дете на пострадалия, за причинените му неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането. Близо 7 500 лева е размерът на разноските по досъдебното производство, тези на съдебното дирене, както и на държавната такса върху уважения граждански иск, които подсъдимият е осъден да заплати.

Втората съдебна инстанция днес се запозна с протеста на прокуратурата в Шумен, както и с жалбите на подсъдимия и на адвокатите на близките на починалия срещу произнесената през октомври миналата година присъда.

Пресслужбата на съда припомня, че Чобанов и пострадалият мъж живеели в Плиска и се познавали. Пламен употребявал алкохол, след което ставал избухлив и предизвиквал скандали сред познати и връстници. На 11 май 2015 г пострадалият отново се черпил с приятели и след сериозно количество алкохол (2,6 промила) се качил в чужд автомобил, запалил двигателя, изминал няколко метра, и върнал колата на мястото й. Известно време след това, собственикът на автомобила със свои приятели отишли до дома на Пламен и го накарали да излезе навън. Чобанов и Пламен си разменили обидни думи. Подсъдимият нанесъл един единствен удар с юмрук в лицето на пострадалия, при който той паднал назад по гръб в целия си ръст. Въпреки оказаната медицинска помощ в МБАЛ Шумен Пламен Ив. починал 5 дни по-късно. Според СМЕ, непосредствената причина за смъртта му била прогресираща сърдечна и дихателна недостатъчност, предизвикана от травмата на главния мозък.

Въз основа на установената фактическа обстановка и анализа на писмените и гласните доказателства, първата съдебна инстанция е приела за безспорно, че с единствения удар в лицето на пострадалия, Чобанов е причинил умишлено лека телесна повреда. Последващото падане на земята и травматичното увреждане, довело до смъртта на пострадалия и квалифицирано като средна телесна повреда е неумишлено, счита съдът. Този извод се сподели днес и от прокурор на Апелативна прокуратура, който частично поддържа протеста на обвинителите от Шумен. Според него ОС - Шумен правилно е стигнал до заключението, че подсъдимият е действал при форма на несъзнавана непредпазливост, тъй като не е желаел нито причиняване на тези телесни увреждания, нито смъртта на Пламен, но е бил длъжен и е могъл да предвиди настъпването на обществено опасните последици. Прокурорът от Апелативна прокуратура обаче настоява втората съдебна инстанция да увеличи размера на присъденото наказание до 3 години "лишаване от свобода", което да се търпи ефективно.

За ефективна присъда с по-голям размер и с пълно уважен граждански иск в размер на 300 000 лева настояват и адвокатите на семейството на Пламен. За тях условното наказание не е справедливо.
Подсъдимият поиска от въззивния съд да потвърди присъдата на ОС - Шумен.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2 месечен срок.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: