Обжалват условна присъда за причинена смърт по непредпазливост

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:28 / 18.01.2018
1390
На въззивен контрол днес пред Варненския апелативен съд е присъда на Окръжен съд - Шумен (ОС - Шумен), с която Стефан Чобанов е признат за виновен в това, че на 16 май 2015г. в Шумен е причинил по непредпазливост смъртта на Пламен Ив., вследствие на умишлено нанесена 5 дни по-рано в град Плиска лека телесна повреда. 

Съдът в Шумен е присъдил две години лишаване от свобода, отложени с 4 години изпитателен срок, като е оправдавал подсъдимия по първоначалното обвинение, да е нанесъл средна телесна повреда на пострадалия. 120 000 лв. е обезщетението, което първата съдебна инстанция е присъдила на малолетното дете на пострадалия, за причинените му неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането. Близо 7 500 лева е размерът на разноските по досъдебното производство, тези на съдебното дирене, както и на държавната такса върху уважения граждански иск, които подсъдимият е осъден да заплати.

Втората съдебна инстанция днес се запозна с протеста на прокуратурата в Шумен, както и с жалбите на подсъдимия и на адвокатите на близките на починалия срещу произнесената през октомври миналата година присъда.

Пресслужбата на съда припомня, че Чобанов и пострадалият мъж живеели в Плиска и се познавали. Пламен употребявал алкохол, след което ставал избухлив и предизвиквал скандали сред познати и връстници. На 11 май 2015 г пострадалият отново се черпил с приятели и след сериозно количество алкохол (2,6 промила) се качил в чужд автомобил, запалил двигателя, изминал няколко метра, и върнал колата на мястото й. Известно време след това, собственикът на автомобила със свои приятели отишли до дома на Пламен и го накарали да излезе навън. Чобанов и Пламен си разменили обидни думи. Подсъдимият нанесъл един единствен удар с юмрук в лицето на пострадалия, при който той паднал назад по гръб в целия си ръст. Въпреки оказаната медицинска помощ в МБАЛ Шумен Пламен Ив. починал 5 дни по-късно. Според СМЕ, непосредствената причина за смъртта му била прогресираща сърдечна и дихателна недостатъчност, предизвикана от травмата на главния мозък.

Въз основа на установената фактическа обстановка и анализа на писмените и гласните доказателства, първата съдебна инстанция е приела за безспорно, че с единствения удар в лицето на пострадалия, Чобанов е причинил умишлено лека телесна повреда. Последващото падане на земята и травматичното увреждане, довело до смъртта на пострадалия и квалифицирано като средна телесна повреда е неумишлено, счита съдът. Този извод се сподели днес и от прокурор на Апелативна прокуратура, който частично поддържа протеста на обвинителите от Шумен. Според него ОС - Шумен правилно е стигнал до заключението, че подсъдимият е действал при форма на несъзнавана непредпазливост, тъй като не е желаел нито причиняване на тези телесни увреждания, нито смъртта на Пламен, но е бил длъжен и е могъл да предвиди настъпването на обществено опасните последици. Прокурорът от Апелативна прокуратура обаче настоява втората съдебна инстанция да увеличи размера на присъденото наказание до 3 години "лишаване от свобода", което да се търпи ефективно.

За ефективна присъда с по-голям размер и с пълно уважен граждански иск в размер на 300 000 лева настояват и адвокатите на семейството на Пламен. За тях условното наказание не е справедливо.
Подсъдимият поиска от въззивния съд да потвърди присъдата на ОС - Шумен.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2 месечен срок.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).