Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Окръжна прокуратура – Добрич отчете свършеното през 2021 г.
Автор: Екип Varna24.bg 13:25 / 24.03.2022Коментари (0)1205
©
Днес на отчетно годишно събрание Окръжна прокуратура – Добрич, втора поредна година отчете спад в броя на наблюдаваните и новообразуваните производства и преписки по следствения надзор през 2021 г. Като основна причина за тази тенденция, е отчетеното  намаление на общата регистрирана престъпност в Област Добрич, което от години е траен процес и има по-скоро криминологично обяснение. В отчетно годишно събрание участваха г-жа Росица Славова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, г-н Огнян Дамянов – член на ПК на ВСС, прокурор Пламен Костадинов от Апелативна прокуратура - Варна, всички прокурори от Окръжна прокуратура – Добрич, районният прокурор и двамата заместник-районни прокурори на Районна прокуратура – Добрич, заместник - председателят на Окръжен съд – Добрич г-н Петър Монев, председателят на Административен съд г-жа Красимира Иванова, и.ф. директор на ТД "Национална сигурност“ – Добрич г-н Юри Печански, представител на ОД на МВР – Добрич.

Административният ръководител на структурата Радослав Бухчев представи основните акценти в работата на прокуратурите в съдебния район на Окръжна прокуратура – Добрич за изминалата година. Прокурор Бухчев започна с това, че за втора поредна година прокурорите и следователите се наложи да работят в условия на епидемична обстановка, което създаде редица затруднения, но качеството на извършената работа и издадените прокурорски актове е запазено през 2021.

В изпълнение на заложените от главния прокурор приоритети в началото на 2020 г. и през 2021 г. прокуратурите от областта продължиха съвместната дейност с органите на МВР с насоченост противодействие и намаляване на битовата престъпност, включително посегателствата по отношение на възрастни хора, разкриване и разследване на престъпна дейност с предмет наркотични вещества, противодействие на престъпленията по транспорта.  Проведените специализирани полицейски операции от полицията в координация с прокуратурата доведоха до устойчиво намаляване броя на извършените престъпления в областта“

Независимо от неблагоприятната (епидемична) среда, трайно се запазва високото ниво на срочност на проверките, на разследване на делата, както и на произнасянията от прокурорите по всички видове надзори.

3 639 е броят на преписките, по които прокурорите в региона са работили през миналата година, като 97,25 % от тях са решени. Устойчива е тенденцията за много висок процент на приключване на преписки в края на отчетния период.

През 2021 г. от прокурорите в област Добрич са наблюдавани 4575 досъдебни производства. Запазва се тенденцията за намаляване на броя на новообразуваните дела, което е пряк резултат от трайната тенденция за намаляване на престъпността на територията на област Добрич. Новообразуваните досъдебни производства през 2021 г. са 1738. През годината прокурорите в областта са работили по 594 бързи производства.

В съда са внесени 792 прокурорски акта, от които 271 са обвинителни актове, 440 са предложения за споразумения и 95 са предложения за освобождаване  от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК.

През 2021 г.  на съд са предадени 828 лица, а осъдените с влязла в сила присъда лица са 829.

Налице е спад в престъпленията против личността, намаляване на досъдебните производства за престъпления против собствеността и стопанството, лек спад при документните престъпления и престъпленията против реда и общественото спокойствие. Наблюдава се и тенденция към намаляване броя на наблюдаваните досъдебни производства, свързани с незаконен трафик на хора, както и на тези, свързани с държането и разпространението на наркотични вещества.

Броят на делата с предмет пране на пари, еврофондове, престъпления против правата на гражданите, компютърни престъпления, корупционни и данъчни престъпления се запазва относително еднакъв.

През 2021 г. в Добричкия съдебен район са наблюдавани 56 досъдебни производства, свързани с т.н. корупционни престъпления, от които 4 са внесени в съда, а с влязла в сила осъдителна присада са 3 лица. През 2021 г. са наблюдавани общо 75 досъдебни производства, свързани с извършени данъчни престъпления. От тези дела в съда са внесени 10 срещу 10 лица, като 9 лица са били признати за виновни с влязъл в сила съдебен акт.

През отчетния период са регистрирани 4 умишлени убийства, които са разкрити. Две досъдебни производства за извършени убийства са внесени в съда, а осъдените с влезли в сила през 2021 г. осъдителни присъди за убийства са 3 лица.

Окръжният прокурор на Добрич отбеляза, че през 2021 г. значително се е подобрила атмосферата на работното място на магистратите и служителите, подобрила се е работата по отношение медийната политика.

Като приоритети за 2022 г. административният ръководител на Окръжна прокуратура – Добрич  посочи, че в област Добрич ще продължи съвместната работа на прокуратурата и органите на МВР в насока противодействие и намаляване на битовата престъпност и посегателствата срещу възрастни хора, разкриване и разследване на престъпна дейност с предмет наркотични вещества, активизиране дейността по неприключените две и повече досъдебни производства, водени срещу един обвиняем, противодействие на престъпленията по транспорта,  както и на тези, свързани с тежката престъпност, корупцията, изпирането на пари, злоупотреби с фондове и имущество на ЕС, данъчни и финансови престъпления и незаконен трафик на хора и наркотици, както и намаляване броя на делта със срочност на разследване над 3 години.

В заключение прокурор Радослав Бухчев акцентира върху факта, че хората са най-важният елемент и залог за успеха на всяка една структура и грижата за работната среда и условия на труд също ще остане приоритет. 

След доклада всички участници в съвещанието се включиха в дискусия по основните акценти от него, по актуални теми от обществено значение и по важни приоритети за настоящата 2022 година.

На съвещанието бе дадена висока оценка на работата на прокурорите в региона и бе изразено удовлетворение от постигнатите резултати.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: