Оплождат пчели с ин витро процедури на 50 км от Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:13 / 14.05.2019
2301
Оплождат пчели с ин витро процедури! Това е последният писък на модата при пчеларите, научи "България Днес". По този начин кошерите и добитият мед се увеличават в пъти. Биопроизводителят Стоян Стоянов от варненското село Генерал Киселово вече малко повече от година практикува интересната иновация. С новата техника той извършва изкуствено осеменяване на пчели майки и е изключително щастлив от резултатите. След първите успешни манипулации земеделският производител е успял да разшири стопанството си от 117 на 165 кошера. През миналата година добивът му на мед достига 1 тон.

"Преди процедурата пчелите се анестезират, за да не се движат, след което се поставят в специален филтър. Действията се следят през микроскоп, за да са точни и прецизни. Със специална игла се инжектира семенна течност в пчелата майка. Манипулацията е напълно безопасна за насекомото. Целта е пчелите майки да снасят оплодени яйца, от които да се излюпват пчели работнички", разказва Стоянов.

По този начин се заздравяват пчелните семейства и се увеличава добивът на мед.

За специалната техника, която осъществява ин витро оплождането, пчеларят разбира съвсем случайно от интернет. Къде на шега, къде наистина решава да се сдобие с такава, за да може да подобри работата си. Подготвя проект и кандидатства за европейско финансиране. Печели го и заминава за Великобритания. Именно там се провежда специално обучение, с което да се усвои технологията за работа със специфичната машина. Година по-късно пчеларят сам опложда изкуствено.

Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).