Отказват да върнат акциза за ферибота "Белослав"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:34 / 13.01.2017
1335
Единствената транспортна връзка между двата бряга на Белослав, която е делегирана държавна дейност, носи сериозни харчове и на местната хазна. Въпреки жалбите до агенция " Митници", оттам отказват да възстановят акциза за ферибота, позовавайки се промените в Закона за акцизите и данъчните складове, влезли в сила от 1 януари 2016, според които извършените транспортни услуги със съоръжението не се заплащат, а и не са за нуждите на държавни органи, пише "Труд".

Кметът на Белослав инж. Деян Иванов посочва, че такса на ферибота не може да се взема, тъй като друга алтернатива за хора и пътници няма. Градоначалникът е изпратил писмо до Министерството на финансите, очаквайки справедливо решение на казуса. Общината би могла да си върне 60 000 лева само от възстановен акциз, както е било в предните години преди промените в Закона. Държавата финансира ферибота с 1.5 млн.лева, но като цяло субсидията не е достатъчна за покриване на разходите в годишен мащаб с около 100 000 лева.

Допълнителна компенсация от близо 45 000 лева на месец очаква от държавата община Белослав покрай ремонта на Аспаруховия мост, заради който фериботът й имаше супернатоварване. За да избегнат задръстванията автомобилите използваха транспортното съоръжение по плавателния канал, а и за да съкратят двойно прехода си по пътя през Девня. Ежедневно фериботът е правил по 26 извънредни курсове при обичайните 102 заради увеличения поток от коли.Той може да превозва до 28 автомобила едновременно, като от единия до другия край стига за две минути и половина.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Министър Милошев обсъди перспективи за развитието на район Странд...
Строят 28 вили в района на защитена зона
Започва делото срещу убиеца от Прилеп
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима ранени и един задър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).