Отново се правят опити за завземане на Ботаническата градина в Балчик

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:46 / 03.05.2010
915
Отново се правят опити за завземане на терени от Ботаническата градина в Балчик, която е собственост на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Подготвен е доклад, който, по неофициална информация, е подписан от министъра на културата и министъра на регионалното развитие и благоустройството и е пуснат до министерствата за съгласуване. Целта му е създаване на Международен културен център в „Двореца" в Балчик, за който ще бъдат предоставени терени. Йезуитски е пропуснато, че те всъщност са част от Ботаническата градина на Алма матер, чиито права върху тях бяха потвърдени от редица висши съдебни инстанции. Не е ясно дали министър-председателят Бойко Борисов е запознат с доклада. Известна е подкрепата, която той оказа на университета, когато предишният Министерски съвет с решение 564/28.08.2007 г. отне градината от СУ „Св. Климент Охридски" и я даде на културното министерство.

В края на мандата на предното правителство беше направен пореден опит да бъде отнета градината от университета чрез решение на Министерския съвет. Тогава министрите от НДСВ отказаха да сложат подписите си под него, а пресцентъра на министерството на културата потвърди, че има такъв доклад, но той остава за разглеждане от новото правителство. Може би става въпрос за същия доклад. Известен е опита за застрояване на градината чрез приемане на подробен устройствен план на „Център по култури и религии", включващ хотелска база с 500 легла, винарна, басейн и други такива културни и религиозни съоръжения.

Няма и година, откакто ВАС отмени цитираното решение на МС, с което градината, създадена през 1955 г. и носител на ордена „Св. св. Кирил и Методий", беше сведена до 11 дка. разсадник и стопански двор. Неминуемо възниква и въпросът, ще се съобрази ли Министерският съвет със законите в Република България, след като правата на Университета върху градината бяха потвърдени със седем решения на ВКС и ВАС.


Виж коментарите (1)

Още по темата (7):
06.07.2010 Ботаническата градина в Балчик е на Софийския университет, реши ВКС
10.05.2010 Красимир Косев: Съдбата на ботаническата градина в Балчик е застрашена
04.05.2010 Държавата не претендирала за терените в Ботаническата градина на Балчик
26.02.2010 Спорната част от Ботаническата градина в Балчик - на СУ
22.10.2009 СУ спечели Ботаническата градина в Балчик
07.04.2009 Съдът върна Ботаническата градина в Балчик на СУ
Още новини от Регионални новини:
Има загинал при жестоката катастрофа на АМ "Тракия" в района на И...
Много тежка катастрофа на АМ "Тракия" 
Намериха мъжа от Нови пазар
Дълги колони се извиха на АМ "Тракия" заради катастрофа с "Ферари...
Хванаха едър бизнесмен да кара пиян "Ламборгини", ще плаща рекорд...
Бащата на детето, бито в градина: Разделят ги по групи според про...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).