Отстреляха рядка птица край Дуранкулашкото езеро, бе единствената у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (46)
14:41 / 19.01.2012
9958
Една от най-редките птици в света - голяма дропла, е била отстреляна край Дуранкулашкото езеро, в община Шабла. За това съобщи Марина Георгиева, орнитолог и участник в различни проекти за опазване на околната среда у нас.

Екип от специалисти за полево проучване на дивите гъски и контрол по лова на червеногушата гъска е открил тази сутрин отсреляната птица от вида голяма голяма дропла (Otis tarda). Птицата е зимувала в района на крайбрежните езера Шабленско и Дуранкулашко, където е била наблюдавана неколкократно в продължение на един месец - от 23 декември миналата година до днес. Голямата дропла е изключително рядък вид, включен в Световния червен списък и абсолютно забранен за лов. Видът е престанал да гнезди у нас и е изчезнал преди повече от 50 години. Тази птица вероятно е дошла от Украйна, привлечена от благоприятните условия за зимуване.

Това бе единственият екземпляр от вида, наблюдаван в България през последните 3 години. Според Наказателния кодекс наказанието за отстрелване на световно застрашен вид е до 5 години затвор. Любопитен факт е, че голямата дропла и брадатият лешояд са птиците, символи на българската природозащита. И двата вида вече не се срещат в България. Една от основните причини за това безспорно е бракониерството.

Екипът днес е установил, че птицата е отстреляна в защитена зона, която е част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000". Там особено стриктно трябва да се спазват
правилата за лов. Дуранкулашкото и Шабленското езеро са важни местообитания и за други световно застрашени видове, като червеногушата гъска, и неслучайно преди една година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е внесло предложение за ограничаване на лова около двете влажни зони. Предложението обаче е било отхвърлено от отговорните държавни органи, припомнят орнитолозите.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (46)
Още новини от Регионални новини:
Водач на листите на "Величие" в Смолян се отказа от депутатското ...
Министър Коритарова: Осем свлачища са активирани в прохода "Шипка...
Първи подробности за ужасяващото убийство на жена в Разлог
Познаха! Градушка като орех се изсипа преди минути, вижте къде
Прокуратурата в Ботевград разследва случая с отстреляните с арбал...
След бурята: Обявиха частично бедствено положение в Казанлъшко 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).