Отвориха “Капсула на времето", зазидана във Фронтовашката чешма на Девня

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
22:52 / 09.05.2020
3260
Отвориха “Капсула на времето" с послание, зазидана в стара девненска чешма, научи Varna24.bg. Информация за събитието сподели в социалната мрежа кметът на Девня Свилен Шитов, като публикува и снимки. 

"По покана на девненския краевед инж. Драгия Драгиев днес бях част от едно вълнуващо събитие, предопределено да се случи още преди 35 години, когато е построена Фронтовашката чешма. В нея, в чест на 40-годишнината от победата над хитлерофашистка Германия, е била зазидана гилза с послания към новите поколения девненци, която предците ни - участници във Втората световна война, са повелили да бъде извадена на 9 май 2020 година.

На мен се падна честта да прочета техните завети. Макар и издържани в духа и стилистиката на социалистическото време – нещо, което е било задължително, те имат и универсален характер. Зад тях прозира бащинската загриженост на дедите ни към бъдещето на Девня и нейните жители – да работят всеотдайно за социално-икономическия разцвет на града и да бъдат достойни продължители на тези, които загинаха, за да живеем в един по-добър свят.

Сред тези жертви са шестима мъже от кв. "Нанко Недев“ и двама от "Повеляново“. А над 200 девненци са участвали в битките на Първата българска армия по време на Втората световна война, пише във възванието на предците ни.

На събитието край Фронтовашката чешма присъстваха родственици на участници във войната, бившия кмет на Девня Антон Тончев, краеведът инж. Драгия Драгиев, Валко Георгиев от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков, съветникът Димитър Янев и др.

След това заедно - пред паметника на загиналите във войните - почетохме паметта на жертвите на Втората световна война. От името на общинската администрация бяха поднесени венци и цветя", разказа Свилен Шитов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).