Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петър Стоянов - Сумиста: Не съм приемал поръчки за палежи, побои и убийства
Автор: Екип Varna24.bg 16:17 / 15.10.2012Коментари (0)1248
© Impact Press Group
Не съм приемал поръчки за палежи, побои и убийства, нито съм разпределял такива поръчки. Никога не съм организирал група за престъпления". Така започна частичните си обяснения днес главният обвиняем по делото "Килърите" Петър Стоянов - Сумиста.

Той намери грешка още в първото изречение на обвинителния акт като изтъкна, че там неправилно е посочен с прякора "Сумиста", тъй като до задържането си бил известен като "Вожда".

Началото на изказването на Сумиста пък бе белязано от прецедент в процеса до момента. По искане на защитника на адвокат Николай Беров, която изненадващо бе одобрено от съда, белезниците на подзащитния му бяха свалени. Мотивът на адвоката бе, че Стоянов щял да си води записки и бележки и ще борави с документи по време на обяснението.

Петър Стоянов започна обясненията си с подробна автобиографична справка. Той посочи, че е бакалавър от Национална спортна академия (НСА) и има две незавършени магистратури - в УНСС и НСА. Бившият сумист наблегна на спортната си кариера и изтъкна стоте медала, които завоювал като професионален състезател. Като експерт в Комисията по младежта и спорта в Народното събрание пък имал тесни контакти с депутати и работел много добре както с тях, така и с част от министрите. Стоянов буквално засипа съда с десетки документи и бележки, за които да бъдат приобщени към доказателствата по делото - самолетни билети, справки от МВР за напускане на страната и от Европейската федерация по сумо, които според него го вадят извън подозрение по част от твърденията на прокуратурата.

Петър Стоянов изчете и част от поздравителен адрес от Бойко Борисов от 12 май 2007 г., с който настоящият премиер го хвали за постигнати спортни успехи и подчертава задоволството си от резултатите му в сумото.

Сумиста представи и писмена характеристика от Калоян Махлянов - Котоошу, на когото Стоянов е кум и приятел.

Соченият за лидер на "Килърите" категорично отхвърли обвиненията на прокуратурата като заяви, че в ключови моменти, посочени в обвинителния акт, изобщо не е бил в България. В подкрепа на думите си Стоянов показа на съда справки от МВР за преминаването си през границата и паспорта си. Той се разграничи и от ликвидирането на Борислав Георгиев, като заяви, че в деня на убийството - 6 април 2008 г., бил на детски рожден ден на приятелско семейство в софийски мол.

Петър Стоянов разказа и за фирмите си, в които са работили трима от ключовите свидетели по делото - Лозан Цеков, Георги Петков и Боян Джамалов. Сумиста потвърди, че те са били негови подчинени, но не е имал и представа, че се занимават и с престъпна дейност. По думите му, фирмите му били напълно чисти, а дейността им била абсолютно легална - "Вип Брокерс" била в застрахователния бизнес, а "Виста 1" се занимавала с разнос на минерална вода. Петър Стоянов си спомни, че през 2010 г. го викнали в полицията и му съобщили, че подчиненият му Боян Джамалов се занимава с разпространение на наркотици, от което той много се разочаровал и го изгонил. Сумиста отрече да се е занимавал и с лихварство и подчерта, че не е знаел, че това е част от дейността на Джамалов. "Моя е вината, че не съм си проверявал хората и затова сега съм на това дередже", отсече подсъдимият.

Соченият за главатар на "Килърите" напълно отрече да е бил в близки отношения с Васил Костов - Кеца, който според прокуратурата е бил негова дясна ръка в престъпната му дейност. Напротив, според думите на Сумиста, Кеца бил само негов телохранител, тъй като имал разрешително за оръжие и се ползвал с добро име в охранителната сфера.

За обвинения в поръчителство на две от убийствата - Георги Вълев, Стоянов обясни, че се знаели покрай сумото, но бързо му станало ясно, че не е човек, на когото може да разчита като президент на федерацията по спорта. Петър Стоянов потвърди, че през 2009 г. двамата се срещали няколко пъти в кафенето му "Куатро", но за да обсъждат председателския пост в Българската федерация по сумо, който Стоянов заел същата година. "Започнах подготовката на новия Управителен съвет на федерацията, а Георги Вълев беше от старото ръководство и това беше причината за срещите ни", отбеляза Сумиста. Той допълни, че от Вълев искал подкрепа за спортните изяви на състезателите, като предостави хотелите си за ползване по време на лагерите.

Петър Стоянов категорично отрече някога да е познавал физическите убийци на шуменския бизнесмен Румен Рачев - Владимир Филев и Георги Трифонов. Стоянов обясни, че двамата със сочения за негова свръзка при убийството на бизнесмена - Данчо Йорданов от село Салманово, са поддържали чести контакти през лятото на 2009 г., но по съвсем друг повод.

Йорданов обещал да му съдейства за пререгистрацията на новозакупен автомобил "Субару", чиито канадски номера трябвало да бъдат сменени с европейски. Дали съм му се обадил на 3 юли, когато е убит Румен Рачев - не знам, може и тогава да съм му звънял. Но не съм се обадил да разбера дали е убит, а дали е готова регистрацията на колата, за която чаках вече четири месеца", посочи Петър Стоянов.

След показанията на Петър Стоянов - Сумиста, частични обяснения трябва да даде и Васил Костов - Кеца. След това се очаква да стартират и пледоариите по делото.

Източник: в. Стандарт




Още по темата: общо новини по темата: 119
04.08.2021 »
24.08.2018 »
24.01.2018 »
22.12.2017 »
01.12.2017 »
18.01.2017 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: