Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Pезервното летище на АМ "Хемус" - убийствена писта за летящите шофьори
Автор: Екип Varna24.bg 16:54 / 26.10.2011Коментари (3)4489
© Varna24.bg
Снимка Архив
Pезервното летище на магистрала "Хемус" край Провадия продължава да е убийствена писта за летящите с висока скорост автомобили. Пистата край Провадия обаче продължава да е без допълнителна маркировка, видя екип на място.

Преди година там 4-ма души загинаха при челен сблъсък. По традиция и сега през пистата колите минават с не по-малко от 120 км/ч, сякаш ще поставят рекорд за скорост на Соленото езеро.

"Почти всяка седмица пътувам Шумен-Варна и тази "писта" е безумие. Винаги, когато минавам през отсечката, си имам едно наум. Първо, че някои карат като луди. Второ - зимата винаги има навявания точно на това място и е заледено. Трето - има идиоти, които правят обратен завой. Досега, за 20 години, откакто я има тази отсечка, не съм видял един самолет да кацне аварийно, но за сметка на това се изпотрепа с коли народ колкото за един самолет, пише водач на автомобил в един от форумите в интернет.

При силен дъжд и сняг от всички посоки светят дълги светлини, халогени и ксенонови фарове и при почти изтритата двойна разделителна бяла линия опасността е още по-голяма.

След миналогодишната катастрофа КАТ изпрати полицейска кола да дежури известно време, но след това отговорността остана само за шофьорите.

"Работата на полицията е само да наблюдава дали законът се изпълнява. За маркировката носят отговорност общините и съответните институции", заяви говорителката на ОД на МВР във Варна Калинка Пенчева.

От КАТ в града не отричат, че пистата край Провадия е място на чести катастрофи.

В началото на 90-те години известният милионер Дончо Провадиеца издигна на това място изискано заведение и направи обширен паркинг за тирове. След като бе погнат за кредити обаче, всичко бе изчистено от пистата. Навярно тогава военните са се сетили, че стратегическият обект от времето на Варшавския договор трябва да бъде запазен като резервен вариант за кацане на самолети.

Не знам в този участък да има летище, казва обаче проектантът на магистрала "Хемус" инж. Милан Цанев. За него военната тайна е закон, независимо от това дали сме в тоталитаризъм, или демокрация. Но е ясно, че пистата под слетия участък на магистралата е подсигурена с толкова бетон, че да приема големите съветски самолети "Антей" с танкове на борда.

"Решението на проблема още се бави, независимо че в Пловдивско вече бе поставена допълнителна маркировка на подобно съоръжение. По мое мнение подобни стратегически обекти трябва да има, независимо в кой военен пакт сме. На тази писта могат да кацат всякакви самолети", каза един от шефовете на пътностроителна фирма във Варна, пожелал анонимност.

Според началника на летище Варна Димитър Костадинов фирмата-концесионер "Фрапорт" няма никакъв интерес към резервната писта, а само към летища, през които минават пътници и товари.

През септември миналата година в Министерството на отбраната е постъпил сигнал от агенция "Пътна инфраструктура" за актуална информация за писти за излитане и кацане, част от пътната мрежа на страната. Министър Аню Ангелов информира инж. Лазар Лазаров, член на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура", че в оперативните планове на Българската армия, в частност на Военновъздушните сили, не са заложени за използване уширените пътни участъци от републиканската пътна мрежа, изградени като писти, информираха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

"Не възразявам уширените пътни участъци да бъдат приведени в съответствие европейските технически норми", категоричен е военният министър.

"Трябва да се сложат мантинели, защото магистралата е с износено покритие и в района на пистата не е равна. Има локви, често колите се движат с висока скорост и отиват в отсрещното платно. Получават се водни възглавници. Оня ден минах оттук и видях кола, изхвърчала в храстите. При нас с камионите няма такива случаи, но автомобилите често катастрофират", каза шофьорът на ТИР Недко Димитров от Варна.

64-годишният велосипедист Ради Господинов от с. Габърница пресича летището, защото оттук минава пътят му до социалната служба във Ветрино. Вървя срещу движението в аварийната лента, но гледам да заобиколя колите отдалече, хвърчат като луди", обяснява той.

"За идния туристически сезон в началото на лятото проблемът ще бъде решен" Това обеща вчера шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. От страна на Министерството на отбраната няма проблем, въпросът е в парите, категоричен беше Лазаров. За подобни обезопасителни мерки на ключови места били нужни около 1 милион лева.

През май миналата година е преасфалтирано южното платно на пистата, която е между 383-и и 385-и км. Изкърпени са деформираните участъци. Направена е частично и хоризонталната маркировка. За ремонтите са отишли общо 484 746, 80 лв. с ДДС, отчетоха експертите.

Според тях асфалтовата настилка е в добро експлоатационно състояние. На пистата за излитане и кацане няма регистрирани участъци, на които да се образуват локви, произшествията стават вследствие на несъобразената от водачите скорост.

Допълнително участъкът е сигнализиран и с пътни знаци за "Край на автомагистрала" и за ограничение на скоростта до 90 км/ч.

Контролът по спазването на въведеното ограничение и недопускане на обратни завои е от компетентността на сектор "Пътна полиция", напомнят от агенцията.

Източник: в. "24 часа"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.10.2011 г.
0
 
 
Щом става въпрос за магистрала край едно село отговора е само един -няма село, не им требва и магистрала, щом нема магистрала няма висока скорост ,нема и катастрофи!!
Aнонимен
на 26.10.2011 г.
+1
 
 
Точно там не е магистрала, има ограничение от 90 км/ч.
Aнонимен
на 26.10.2011 г.
0
 
 
Това си е магистрала и не е проблем да се кара със 130км/ч. Това, че има луди които карат със 200 е съвсем друго нещо.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: