Плажът на Болата превърнат в сметище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
16:31 / 03.08.2016
1090
Плажът на един от най-красивите заливи в света - Болата, е на път да се превърне в бунище, алармираха читатели на "Монитор". Навсякъде се търкалят празни бутилки, торбички, салфетки, памперси, дори дамски превръзки. На плажа няма дори тоалетна. Туристите пикаят в морето или зад първа буна, а за голямата нужда използват прикритието зад камъните. Няма нито откъде да си купиш вода, нито пък отнякъде да пиеш. Няма кой да изчисти водораслите.

Ресторантът, който е на плажа и функционираше дълги години, е затворен. Кабелите за тока са отрязани, водата е спряна, а пред тоалетната стоят двама гардове и не дават никой да влиза.

В същото време на Болата е пълно с туристи, особено през уикендите. Преобладават българи, румънци, чехи, поляци. Една част от тях са настанени на квартири в село Българево, другите прихождат от Добрич, Варна и съседна Румъния. Въпреки, че има табела, която забранява опъването на палатки, на плажа има десетки палатки. Част от туристите спят в колите си, като приготвят храна на газови котлони. Преди няколко дни собственик на бус с генератор включил хладилник "Мраз", за да изстудява бирата си, а бръмченето на генератора изнервило плажуващите. Рибарите се преселиха на Болата, тъй като това е единственото място за лодки с колесари.

За мръсотията на плажа потвърди и кметът на Българево Георги Георгиев. "Още през юни, когато се проведе среща със зам.-министъра на околната среда Бойко Малинов, че ще стане така, ако затворят заведението. Хората от ресторанта се грижеха за чистотата на плажа - непрекъснато правеха уборки и подравняваха пясъка, имаше чадъри и шезлонги. А сега всеки хвърля отпадъци където му попадне. На плажа има няколко контейнера, които се изхвърлят редовно от сметопочистващата фирма "Титан". Въпросът е обаче боклуците да са вътре в контейнерите, а не около тях. 

Някои хвърлят торбите си направо във водата или зад вълнолома, откъдето после водата ги връща обратно. Туристите с право негодуват, защото няма елементарни неща на плажа - няма вода и тоалетна. Няма и охрана. На ден на Болата се събират по 1 000 - 1 200 човека. Специално заради мястото идват много румънци, селото е пълно с туристи. Ако така продължава, след 20 дни Болата ще се превърне в Карадере", предупреди кметът Георги Георгиев.

Местните хора от Българево и туристите коментират, че някой умишлено прави така, че Болата да бъде затворен и после да го купи, въпреки, че е изключително държавна собственост.

Плаж Болата е в регистъра на плажовете в Областна администрация - Добрич и е към резерват "Калиакра". Плажът е неохраняем, но е райско кътче за всички туристи, тъй като водата е плитка и изключително бистра. Поне беше... В залива има достатъчно място за паркиране на автомобили.
През 2012 г. каварненският залив "Болата" стана част от Клуба "Най-красивите заливи в света". Приемането в елитната компания на световните райски кътчета бе решено в Бодрум на годишната сесия на Клуба.

До 2006 година плажната ивица в залива не е била включена в националния парк Калиакра. През 2006 година, тогавашният министър Джевдет Чакъров издава заповед, с която променя статута на плажа. Местните хора искат централната власт да извади плажа от резервата и той да бъде отдаден на концесия, за да има режим на влизане и опазване на чистотата по ивицата.

Виж коментарите (4)
Още новини от Регионални новини:
Заповед: На 14 май тези ученици няма да учат
Евакуираха петима души от горяща лаборатория в Търново, спасиха и...
Таксиметров шофьор помете пешеходка в Шумен
Нагла кражба: Две непълнолетни момчета са откраднали 800 лв. от к...
Добрата новина: Деца събират пари за съученичка, загубила родител...
След потопа в Павелбанско: Къщи и улици в с. Скобелево са наводне...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).