Повишават бизнес потенциала във Варненско чрез културно-историческото, природното и морското наследство

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
13:50 / 30.11.2023
827
Подобряване на бизнес потенциала във Варненско чрез неизползваните възможности на културно-историческото, природното и морското наследство и чистата околната среда, следвайки принципите на "Син растеж". Това е конкретната цел проекта “Напред - назад през уикенда на територията на МИРГ Варна", по процедура- BG14MFOP001-4.053 “Екологична и устойчива рибарска област" - Местна инициативна рибарска група (МИРГ) "Варна, район Аспарухово - Белослав - Аксаково“, по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., съобщи днес на пресконференция в Областния информационен център във Варна Борислав Френчев от бенефициера - сдружение “Център за устойчиво социално развитие“, предаде репортер на Varna24.bg.

Проектът е в подкрепа на местния рибарски сектор и местния бизнес, представящ стоки и услуги, предлагани от местната общност. Целта му е популяризиране на туристически, етнографски, природосъобразни услуги, екотуризъм, включително свързани с обекти в Натура 2000 и изграждане на система за информация и избор/онлайн заявки и доставки на стоки и услуги свързани със сектор Рибарство и "Синята икономика“ на територията на Местната инициативна рибарска група (МИРГ).

Чрез уеб базирана платформа за информация, популяризация и резервация на обекти, свързани с културно-историческото, природното и морското наследство на територията на МИРГ, ще се търси разработване на неизползвания потенциал на морето и брега за създаване на работни места, икономически подем на крайбрежните райони, както и представяне/подпомагане реализацията на продукцията на местната общност. Това е съвкупност, събрала на едно място информация за възможностите на местната територия, за да предложи нови, алтернативни и малко известни обекти, маршрути и събития. Тя ще добави стойност в продуктите и услугите на дребния бизнес и дребномащабния риболовен сектор.

Участието в онлайн платформата ще е безплатно и е ориентирано в помощ на представителите на местната "Синя икономика“.

Общите цели в проекта са свързани със създаване на условия за реализиране на предложения за устойчиво развитие на местната "Синя икономика" на територията на МИРГ "Варна, Район Аспарухово - Белослав - Аксаково и търсене на нови възможности запредставяне на уникалните местни дадености, което да доведе до създаването на нови работни места и добавяне на стойност в икономиката и развитие и насърчаване на местния уикенд туризъм. Ще се презентира самобитния живот на рибарите, тяхната дейност и представяне на стоки и услуги, произведени или добити от тях.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Прокуратурата разследва вандала, паркирал на паметник "Майка Бълг...
Жител на Аксаково: Много е странно, че пътят се асфалтира точно с...
50-годишен мъж загина при пожар
Кошмарно пътуване! Пътник преби жестоко кондуктора на влака
Прокуратурата задържа за 72 часа шофьорът, който блъсна и уби мъж...
Повече от 40 минути реанимационен екип към МБАЛ - Благоевград е о...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).