Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
РИОСВ-Варна: Девненци са виновни за запрашаването на въздуха
Автор: Екип Varna24.bg 08:49 / 17.02.2017Коментари (0)1234
© Varna24.bg
Причината за системното наднормено запрашаване на атмосферния въздух в Девня е битовото отопление на твърдо гориво. Това стана ясно от думите на експертката в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна Димитричка Маринова, която участва тази вечер в предаването "Местно време" на БНТ2 заедно със заместник-кмета на Община Девня Донка Йорданова.

В студиото бе разисквана темата за качеството на атмосферния въздух във Варненска област, като фокусът падна върху Девня.

От началото на февруари в индустриалната община са регистрирани 7 наднормени запрашавания в продължение на 7 последователни дни, заяви заместник-кметът Донка Йорданова. Тя се позова на данни от Изпълнителната агенция по околна среда, според които от началото на годината досега автоматичната измервателна станция в града е отчела 14 наднормени замърсявания с фини прахови частици, които макар и да са незначителни, обективно дават основания за безпокойство. 

"На всичкото отгоре ние нямаме изграден механизъм за своевременно информиране на населението, защото получаваме данните от станцията с еднодневно закъснение, а понякога и повече. От друга страна, нямаме и връзка с датчиците в комините на заводите, за да следим обстановката в реално време", заяви Донка Йорданова.

Заместник-кметът не отрече, че битовото отопление на твърдо гориво е фактор за запрашеността, но не изключи въздействието на Девненския промишлен комплекс, свързания с него интензивен транспортен трафик, най-вече от камиони, както и низинното географско разположение на общината. Йорданова подчерта, че автоматичната измервателна станция в града се намира на 12 км разстояние от промишления комплекс, както и обстоятелството, че вятърът в района на Девня почти винаги духа в срещуположна на станцията посока и до нея реално не достигат вредни аерозоли в достатъчна концентрация.

В отговор експертката от РИОСВ заяви, че станцията в кв. "Река Девня" е позиционирана на база проучвания за движението на въздушните течения, които са правени преди повече от 30 години. Тя допълни, че от 2008 година насам не са констатирани случаи на наднормени замърсявания от страна на заводите, но се позова на средногодишни показатели. Маринова пропусна да отбележи, че през 2016 година точно РИОСВ-Варна наложи имуществена санкция на ТЕЦ "Девен" в размер на 104 хил. лева - за замърсяване на въздуха не само с фини прахови частици, но и със серен диоксид и азотни оксиди. Отделно от това "Девен" АД и "Агрополихим" отнесоха глоби за неспазване на комплексните си разрешителни. Експертката не осветли и въпроса защо при сигнали за замърсявания РИОСВ-Варна разполага подвижната си лаборатория на стадиона в квартал "Повеляново", на чиято територия има водопръскачки и на всичкото отгоре е обграден с широколистна дървесна растителност. За сметка на това тя подчерта, че заводите не променяли ритъма на технологичния си процес дори и когато мобилната станция на РИОСВ прави измервания в района.

По време на предаването бе излъчена и анкета с жители на Девня, които единодушно се оплакаха от чести обгазявания, особено след полунощ, и посочиха като техен източник индустриалния комплекс. Заместник-кметът сподели мнението на хората и обясни, че общината е предприела необходимите мерки, за да получи финансиране по Оперативна програма "Околна среда", с което да актуализира своя план за качеството на въздуха. Вторият етап на програмата предвижда реализация на набелязаните мерки, една от които е закупуване на мобилна станция, с която Община Девня ще може да прави паралелен емисионен контрол.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: