РИОСВ: Замърсяването на р. Девненска със сулфати идва от подземните води

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:57 / 25.01.2018
1456
Наднорменото съдържание на сулфати в дренажните води, формиращи се от площадката на "Девня цимент", се дължи на литоложката структура, а източник на химичeските вещества са подземните води. Това заявиха от РИОСВ-Варна в отговор на запитването на Община Девня относно констатираното наднормено замърсяване по този показател, обективирано в доклад на екоинспекцията от контролна проверка на циментовия завод.

В писмото си от РИОСВ огласяват в логическа пълнота становището на проф. Алексей Бендрев от БАН, който е изследвал проблема по поръчка на "Девня цимент", но без да прилагат каквито и да било материали от научната разработка.

Според данните от хидрогеоложкия мониторинг, препоръчан от учения, високите стойности на сулфати са факт още на входа на потока подпочвени води, преди площадката на завода (до каргопортала), където е измерена стойност от 835 мг/дм3. На изхода, непосредствено преди заустването им в река Девненска, съдържанието на сулфати е 265 мг/дм3, което е малко над нормата.

Очевидно литоложката структура в района на завода наистина е много специфична, щом за разстояние от 100-150 метра - от входа до изхода на потока - стойностите на сулфатите се понижават с 3.15 пъти, при това в условия на липса на пречиствателна станция с химическо стъпало.

На база проучването на проф. Бендерев от РИОСВ този път не са глобили "Девня цимент", а от завода са подали документи за изменение на комплексното им разрешително, което включва завишаване нормата на параметър "сулфати", обясняват от екоинспекцията във Варна.

"Сулфатите представляват соли на сярната киселина. Съединенията са много разтворими във вода. Тези, които са разпространени в природата и се съдържат най-вероятно в дренажните води, са калциев сулфат, манезиев сулфат и бариев сулфат". По този начин от РИОСВ-Варна отговарят на въпроса какъв е видът на сулфатите, които се заустват в р. Девненска от площадката на завода. Въпреки това от екоинспекцията твърдят, че сулфатите били с естествен произход и следователно не биха могли да въздействат негативно върху речните екосистеми, атмосферата и биосферата. От екоинспекцията поясняват, че дренажните води нямат киселинен характер и са с неутрално Ph.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).