Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Редки и красиви растения цъфтят в "Албена"
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 25.03.2015Коментари (0)1752
Интересен, но малко познат факт е, че на територията на ваканционно селище Албена се намира един от най-красивите резервати в България - "Балтата", обхващаш уникална за Европа лонгозна гора, простираща се на 18.2 хектара. Той заема територия от главния път Кранево - Албена, преминава зад хотелите на комплекса и достига плажната ивица на Черно море. Най-зеления курортен комплекс в България - Албена е вписан по един неповторим начин в "Балтата" - поддържан резерват с безценна флора и фауна. Там през пролетта цъфтят множество редки и интересни цветя: блатното кокиче, снежното кокиче, дивия зюмбюл и блатния ирис (перуника) и много други.

Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е в плътна популация на територията на резервата. В "Балтата" кокичето расте заради мокрите, засенчени места, характерни за влажните лонгозни гори. Популярните наименования на това рядко цвете са: "гергьовско кокиче", "сазово кокиче", "барско кокиче", "водно кокиче", "белоцвет", "жабешко лале". Видът е включен в червената книга на България с категория "застрашен".

Блатното кокиче е многогодишно луковично растение, високо 65 см. Листата са линейни, а цветовете 3-7 на брой разположени на върха на стъблото с нееднакво дълги дръжки. Цветът е съставен от шест еднакви, бели, със зелени върхове, дълги 10-15 ст околоцветни листчета. Цъфти април-май. Цветовете излъчват силна приятна миризма. Растението е лечебно и декоративно. Съдържа алкалоида "галантамин", от който се произвеждат различни лекарствени препарати. Използва се като суровина за фармацевтичната промишленост.

На територията на ваканционно селище Албена се намира и една от най-богатите колекции на дървета и храсти. Паркът е създаден изцяло от български специалисти, едновременно с изграждането на хотелите през 60-те и 70-те години на XX век и допринася за кристалночистия, богат на кислород и ободряващ въздух, който прави Албена прекрасно място за семейна почивка с деца.

През април - май в Албена ще цъфне и символът на японския характер и светоусещане-японската гроздовидна череша (сакура) от сорта Padus serrulata Sok. ‘Kanzan'. Сакурата през пролетта създава с невероятните си кичести цветове в розово атмосфера на красота и празничност. След средата на април се покрива с многобройни цветове в различни нюанси на розовото, образуващи едри гъсти гроздове. Цветовете не се разтварят изведнъж и опадват за сравнително кратък период-от седмица до 10 дни. Това придава особена красота и ефимерност.

Ако искате да се докоснете до завладяващата красота на японската гроздовидна череша, трябва да посетите Албена сега - преди пролетният бриз да отнесе това розово великолепие във вечността.

Ваканционно селище Албена е богато и на друг красив символ от Изтока. Тава са екзотичните листопадни магнолии, които цъфтят през пролетта, преди да се разлистят. Цветовете са обагрени в бяло до розово, а формата им е чашковидна или широко отворени. Ароматът им е много деликатен и изискан.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: