Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рекордно нисък приток на води към язовир "Цонево" е регистриран тази година
Автор: Екип Varna24.bg 09:05 / 11.12.2019Коментари (0)3534
© Девня - древна и модерна
Причината за засушаването на язовир "Цонево" е рекордно ниският приток на води към съоръжението, който се равнява на около 25,8 млн.куб.м. за настоящата година. Това съобщиха в отговор на запитване на "Девня - древна и модерна" от Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) по повод слуховете, че водоемът бил "източен".

Към 10.12.2019 г. обемът на язовира е 147,540 млн.куб.м, което представлява 44,7% от общия обем на водоема – 330 млн.куб.м.

В БДЧР не е постъпвало уведомление по чл. 142 от Закона за водите за източване на язовира. При средна по влажност година (година с обезпеченост 50%), средногодишният приток към язовира е 188,8 млн.куб.м., докато за 2019 г. същият е около 25,8 млн.куб.м., като това е най-ниският приток в последните 10 години (за сравнение прогнозният приток за много суха година с обезпеченост 95% е 39,39 млн.куб.м. ).

Към ноември 2019 г. дружество "Консорциум Девня“ АД е използвало за промишлено водоснабдяване общо 3, 943 млн.куб.м. вода при разрешен обем по график от 5, 100 млн.куб.м. Разрешените обеми за използване от язовира се определят в годишен и месечни режимни графици, които са неразделна част от разрешителното за водовземане. Ежемесечно с графика за използване на водите от комплексните и значими язовири се разрешават определени лимити от язовира, като се вземат предвид актуалната информация за състоянието на язовира, прогнозата за очаквания приток, хидрометеорологичната обстановка и заявките на водоползвателите – титуляри на разрешителни за водовземане от язовира.

Последното изпускане на водни маси за освобождаване на обем от язовир "Цонево" е извършено в периода 5 март - 19 април 2018 година, когато е достигнат обем на язовира – 293 млн. куб.м. 

До момента от язовира се подават водни маси за промишлените нужди на Консорциум "Девня" АД и за оводняване коритото на р. Камчия след язовира, като това е регламентирано от гореспоменатите месечни графици.

Напояване от язовира не се извършва. Съгласно разпоредбите на Закона за водите "Напоителни системи" ЕАД представя ежедневно справка за наличните обеми, приток и разход в комплексните и значими язовири, възложени за експлоатация на дружеството.

"Напоителни системи" ЕАД информира, че при този приток и въпреки продължителната липса на валежи, водата в язовира ще бъде достатъчна, за да обезпечи водоподаването към Консорциум "Девня" АД и оводняването на река Камчия за минимум една година напред, без това да доведе до достигане на кота мъртъв обем на язовира.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: