Рекордно нисък приток на води към язовир "Цонево" е регистриран тази година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:05 / 11.12.2019
3549
Причината за засушаването на язовир "Цонево" е рекордно ниският приток на води към съоръжението, който се равнява на около 25,8 млн.куб.м. за настоящата година. Това съобщиха в отговор на запитване на "Девня - древна и модерна" от Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) по повод слуховете, че водоемът бил "източен".

Към 10.12.2019 г. обемът на язовира е 147,540 млн.куб.м, което представлява 44,7% от общия обем на водоема – 330 млн.куб.м.

В БДЧР не е постъпвало уведомление по чл. 142 от Закона за водите за източване на язовира. При средна по влажност година (година с обезпеченост 50%), средногодишният приток към язовира е 188,8 млн.куб.м., докато за 2019 г. същият е около 25,8 млн.куб.м., като това е най-ниският приток в последните 10 години (за сравнение прогнозният приток за много суха година с обезпеченост 95% е 39,39 млн.куб.м. ).

Към ноември 2019 г. дружество "Консорциум Девня“ АД е използвало за промишлено водоснабдяване общо 3, 943 млн.куб.м. вода при разрешен обем по график от 5, 100 млн.куб.м. Разрешените обеми за използване от язовира се определят в годишен и месечни режимни графици, които са неразделна част от разрешителното за водовземане. Ежемесечно с графика за използване на водите от комплексните и значими язовири се разрешават определени лимити от язовира, като се вземат предвид актуалната информация за състоянието на язовира, прогнозата за очаквания приток, хидрометеорологичната обстановка и заявките на водоползвателите – титуляри на разрешителни за водовземане от язовира.

Последното изпускане на водни маси за освобождаване на обем от язовир "Цонево" е извършено в периода 5 март - 19 април 2018 година, когато е достигнат обем на язовира – 293 млн. куб.м. 

До момента от язовира се подават водни маси за промишлените нужди на Консорциум "Девня" АД и за оводняване коритото на р. Камчия след язовира, като това е регламентирано от гореспоменатите месечни графици.

Напояване от язовира не се извършва. Съгласно разпоредбите на Закона за водите "Напоителни системи" ЕАД представя ежедневно справка за наличните обеми, приток и разход в комплексните и значими язовири, възложени за експлоатация на дружеството.

"Напоителни системи" ЕАД информира, че при този приток и въпреки продължителната липса на валежи, водата в язовира ще бъде достатъчна, за да обезпечи водоподаването към Консорциум "Девня" АД и оводняването на река Камчия за минимум една година напред, без това да доведе до достигане на кота мъртъв обем на язовира.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).