Ритуал на Бабинден в Девня: Събличат мъжете голи на улицата и ги мажат с катран

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:07 / 21.01.2020
3349
С много настроение и ентусиазъм девненки от всички населени места на общината ще  отбележат Бабинден, който в този край винаги се прави по стар стил на 21 януари. Заразителен хумор, богати трапези, автентични ритуали, песни и танци ще съпътстват женския празник през целия ден, а на някои места като село Кипра – и до сутринта на следващия ден, съобщават от пресслужбата на Община Девня. 

Ако сте лице от мъжки пол и днес Ви предстои някаква работа в Девня – по-добре я отложете. Видят ли Ви някъде навън местните жени – лошо Ви се пише. Ще Ви съблекат на улицата чисто гол и ще Ви омажат с катран. Това е само част от богатата обредност на народния празник.

Самодейки от петте читалища на територията на общината и бабите от пенсионерски клуб "Здравец“ днес ще се включат в пресъздаването на типичните за района традиции и обичаи – поливане на бабата акушерка, прекадяване под полите на булките, кундене, търкаляне на сито, израждане на бебе и други.  Всички жени днес са нагиздени с фалически гердани, направени от морков и два картофа.

Ако си мислите, че това е някакъв скучен бабешки празник – много сте се объркали. Със сигурност може да се каже, че в Девня няма по-забавен ден от 21 януари, а който има нужда от смехотерапия до сълзи, сега е моментът да си я достави.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).