Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Родители срещу баба в спор за родителски права: Опасна ли е семейната среда за 14-годишно момче 
Автор: Неда Узунколева 12:36 / 24.01.2024Коментари (0)1602
© Facebook
Родителите на Рафаел
Всичко започва в края на декември когато бабата на 14-годишния Рафаел подава сигнал, че за момчето не са полагани адекватни грижи. Родителите изпращат сина си за малко при баба му в България докато се установят окончателно в Бразилия. След това обаче бабата заявява, че Рафаел няма да се върне при тях, а ще остане при нея. Според нея върху Рафаел е упражнявано физическо и психическо насилие. 

Ето какво пише майката Северина Кирилова в личния си фейсбук профил:  "От известно време аз съм в перманентен ШОК. Усещането е все едно съм в нещо средно между индийски сериал и психо-драма с трилър елементи.

Както някои от вас сигурно помнят, пратихме Рафаел към България средата на ноември. Отскоро бяхме стъпили окончателно в Бразилия и течеше период на адаптация. Хванахме лошо време, курортите, които посетихме не ни грабнаха, затова командировахме Рафа при баба му, за да се окопитим по-бързо.

И факт! Десет дни след неговото заминаваме, се установихме в чудно градче, в ТОП 5 бразилски градове (и нощем да излезеш с ланци и телефон, никой няма да те докосне). Или казано още - градът на милионерите.

И така - установени, усмихнати и щастливи, звъним началото на декември да купуваме билети на детето наобратно.

Е да, ама НЕ. Насреща майка ми казва:

- Рафи не иска да се прибира. Иска да остане в България. Аз насила не мога да го пратя.

Ха така де! Той Рафа хубаво не иска да се прибира, ама как така ще живеем на 13 000 км един от друг? Невъзможно.

Последваха още няколко телефонни разговора в поредни дни, в които да разясним, че плана да се остава в България не е възможен и накрая предложих - ОК, щом ти майко не можеш да изпратиш Рафа, ще намеря кой друг да го придружи и съпроводи.

Да, да, ама не. Насреща свекърва ми, майка на Косьо, заяви:

- Аз днес съм ходила до Министерство (не-знам-кое-си) и до Агенция “Закрила на детето" да проуча как да ви отнемем родителските права, за да гледаме ние Рафаел тук.

ШОК. Не. Не беше ШОК. Беше ШОК на стотна степен!

Помислих, че е някаква нелепа шега. Някакво недоразумение. Може би сънувам.

Уви, не беше сън. А започна да се превръща в малък кошмар.

"Детето няма поставени ваксини, не е посещавал училище. Бил е в индивидуална форма на обучение. Баща му и майка му вярват, че на 01-01-2027 светът ще свърши. Те са твърдо убедени, че антените 5 джи убиват хората и се разхождат из къщи със станиолени шапчици. Той започва да вижда разликите в това как се случва света, как хората си общуват, ходят на училище, как се отнася с децата си и това, което той вижда в къщи", заявява Албена Тодорова - леля на детето.

Майката и бащата публикуват видео, в което споделят тяхната гледна точка за историята и оборват разпространени през медиите факти, които считат за неверни.

Позиция на МТСП: 

"Във връзка с получения в края на м. декември 2023 г. в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) сигнал от г-жа Кирилова – баба на детето по майчина линия, бихме искали да обърнем внимание, че в своята работа органите за закрила на детето се ръководят от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и разпоредбите на действащото законодателство, включително по отношение на правото на всяко дете да бъде отглеждано от своите родители.

Уважаваме правото и желанието на майката и бащата да полагат грижи за отглеждането и възпитанието на детето. От страна на компетентните органи са предприети действия в съответствие със Закона за закрила на детето и подзаконовата нормативна уредба към него, като е спазена поредността на определените мерки за закрила и първоначално са предприети мерки за закрила в семейна среда. В последствие случаят е претърпял развитие, като са налице и данни за упражнено насилие над детето.

В хода на работата по случая е установено, че безспорно върху детето е упражнено насилие, вследствие на което са получени травми, но предвид противоречивата до момента информация относно извършителя на насилието и мястото, на което е извършено то, са предприети допълнителни действия за изясняване на тези въпроси. На този етап информацията сочи, че извършителят е познат на майката. Съгласно амбулаторния лист, издаден от УМБАЛСМ "Пирогов“ на 09.01.2024 г., детето е със "счупена долна челюст, закрита“. Налице е и образно изследване от МДЛ "Русев“ (представено от майката на детето), съгласно което липсват данни за посттравматични промени на некрокраниума.

В хода на оценката на сигналите правят впечатление напрегнатите отношения между родителите на детето и членовете на разширеното семейство. Всяка от страните изказва твърдения, които са противоречиви, и това изисква задълбочен анализ на постъпилата информация, като се има предвид и писмено заявеното желание на детето.

Проверка по случая се извършва и от прокуратурата."









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: