Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С европари помогнаха на хора, които с години не са напускали домовете си
Автор: Екип Varna24.bg 12:00 / 20.11.2018Коментари (0)1313
©
50 души в неравностойно положение бяха обхванати от проекта "Активни в труда на територията на общините Бяла и Долни чифлик“ на сдружение "Форум гражданско общество“, който започна преди 19 месеца. Неговата стойност е близо 400 хиляди лева, а дейностите са финансирани по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

40 възрастни в риск – хора в социална изолация и с тежки заболявания, безработни, както и 10 лица с увреждания, бяха изведени от домовете им. С тях  работиха 12 специалисти в различни области. Обхванатите по проекта посетиха различни туристически забележителности, съобщи в Областния информационен център-Варна ръководителят на проекта Борислав Френчев.

Хора от общините Бяла и Долни чифлик, които рядко напускат домовете си, имаха възможността да отидат на екскурзия. Разходка с лодка по река Камчия зарадва момче и момиче с Детска церебрална парализа. Логопеди работиха с възрастни със затруднен говор след претърпени инфаркти и инсулти.

С пари по проекта бе разкрита и предоставена иновативната социална услуга "Мобилен екип за социална и здравна работа на терен“. Специалистите и консултантите от мобилното звено достигнаха и до най-отдалечените и изолирани места и случаи, като оказваха съдействие според потребностите на потребителите на тази услуга. В проекта се включиха психолози, социални работници, логопеди, терапевти, трудови консултанти, здравни работници, юристи, икономисти. Бяха обучени 30 социални асистенти и 5 озеленители. Със средства по проекта те ще практикуват новите си професии в продължение на 6 месеца.

В мобилната група бяха включени предимно хора от двете общини, тъй като те познават местните и могат да работят по-лесно с тях. Полза от проекта имаха и настанените в социални институции в Бяла и Долни чифлик, тъй като от услугите на специалистите са се възползвали, освен подбраните реципиенти, и останалите хора в тях.

Важен акцент по проекта е и комуникацията с работодателите в региона. Те бяха запознати с възможностите, които представя той. Бе организирана връзка с безработни и в резултат на нея някои от тях успешно се реализираха на пазара на труда.

В рамките на проекта бе направено и социологическо изследване на територията на общините Бяла и Долни чифлик. Оформи се изследователски доклад и анализ на потребностите и възможностите за сътрудничество при предлагане на социални и интеграционни услуги на територията на двете общини. След приключване на проекта, чрез споразумение с кметовете на Бяла и Долни чифлик и със съдействието на сдружение "Форум гражданско общество“, специалистите консултанти ще продължат своята работа.

Заснемането на филм също беше част от проекта. Той показа социалните дейности, материалната база и услугите, които се предлагат на лица в неравностойно положение. Представиха се и работодатели, които предлагат различни възможности на пазара на труда, включително и на представителите на целевата група по проекта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Европейски избори 2024
Български тенис
Сърбия-Хърватия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: