Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Белослав празнува 160 години от създаването си
Автор: Пламена Николова 13:31 / 09.05.2022Коментари (0)2160
©
СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Белослав празнува 160 години от създаването си. Училището е създадено през 1862 година от възрожденеца Захари Христов. 

В цялата си история то е средище на образователния процес в община Белослав и обединява съдбите на цели белославски родове. Учителският екип се състои от 54 високо квалифицирани преподаватели с образователно - квалификационна степен "Бакалавър" и "Магистър", ръководени от Веска Вълканова – директор на училището. Те имат всекидневна грижа за обучението и възпитанието на децата в град Белослав и общината. Пълният курс на средното образование от І до ХІІ клас дава възможност да се проследи развитието на всяко дете и то бързо да се адаптира към различните образователни  изисквания. През настоящата учебна година училището посещават 520 деца, разпределени в  24 паралелки.  Сформирани са 14 групи за целодневна организация на обучението и 14 групи за занимания по интереси.

Учебните програми за отделните етапи на обучение са разнообразни и отговарят на потребностите на всеки ученик. В гимназиален етап са обучават ученици по профилите "Природни науки“, "Предприемачество“ и "Софтуерни и хардуерни науки“.

Най - големите постижения на педагогическия екип са свързани с общообразователната профилираната подготовка, която се води със съвременни технологии. Учениците могат да развиват своите способности в многобройните извънкласни форми по спорт, изкуства, наука или компютри. Във визитната  картичка на училището през последните години са включени майсторски класове с гост-лектори от различни области на обществения живот и бизнеса.

За реализиране на своята дейност училището разполага с общинска база, състояща се от две учебни сгради, просторен физкултурен салон, актова зала, столова,  две компютърни зали, смарт кабинет и интерактивни маси, училищно радио, пожароизвестителна система, слънчеви колектори, технологичен център с модерни лаборатории за интерактивно обучение по природни науки.  Училището е изцяло санирано, обновено и модернизирано  по национални програми на МОН и по европейски проекти.

Целите са концентрирани върху утвърждаване и съхранение на българското образование и култура като емблема на българската държава. Посредством подобряване на инфраструктура на територията на община Белослав и увеличавайки по този начин възможностите на местното население за по-качествена и пълноценна среда, проектите  постигат  цели, свързани с повишаване на качеството и ефективността на системите за образование и обучение и  осигуряване на достъп на всички граждани до образование и обучение.

Училището разполага с  уникален витраж с внушителни размери от 15 м височина и 4,5 м ширина, заемащ цялата източна стълбищна част на сградата.  Декоративната композиция е изпълнена от цветни, ръчно изработени плоски стъкла, съединени с оловни пръчки "шпросни". Основните цветове на фона са син, зелен и жълт, символизиращи трите основни елемента вода, земя, въздух. Върху този фон вертикално е изобразена кирилицата в съчетание с геометрични и флорални орнаменти. Вплетени са и глаголически букви, а в горната част има стилизирани изображения на Слънце – символ на живота, на науката и просветата, и на лавров венец, символизиращ славата на създателите на писмеността – светите братя Кирил и Методий   

СУ "Св. Св. Кирил и Методий" цени традициите, завещани от предците. С желание всички учители и ученици участват в представителните концерти през учебната година, посветени на училищни и национални празници, в градски и общински прояви.

На 13 май 2022 година  учениците, учителите, родителите и обществеността ще съберат, за да отпразнуват 160-годишния юбилей на училището.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: