Шкорпиловци вече има нова крайбрежна алея

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:40 / 25.05.2015
1267
Шкорпиловци вече има съвсем нова крайбрежна алея. Така се сложи край на лавирането на хора и автомобили по разбития асфалт и зейналите кратери в него от центъра на курортния комплекс до последната почивна станция - на БТА. От община Долни чифлик уточняват, че не става дума за допълнително асфалтиране на плажната ивица, а за възстановяване на съществуващата алея. Тя е дълга 980 и широка 6 м. Започва от кръстовището в централната част на курорта край плажа и в южна посока достига до почивната станция на БТА.

Движението на автомобили по алеята е двупосочно, като ширината на пътното платно е 4,5 м и то е обособено от северната част. Изградени са и 32 паркоместа. За пешеходците по цялото протежение на алеята към плажа е построен тротоар с ширина 1,5 м. В определени участъци са направени габиони за укрепване на пътното платно и са поставени стоманени парапети за обезопасяване придвижването на пешеходците. Движението по алеята е регулирано с пътни знаци и през активния сезон за тяхното спазване ще се грижи патрул на КАТ. Така от общината се надяват да предотвратят превръщането алеята в крайбрежен паркинг и да не допуснат задръствания заради недобросъвестни шофьори. По цялото протежение на реановираната алея има модерно парково осветление.

"Това е една дълго чакана придобивка за жителите на община Долни чифлик, които използват масово плажа на Шкорпиловци за летен отдих, както и на летовниците, които идват тук всяко лято. Новата алея ще осигури комфортно придвижване на почиващите и обслужващия персонал до почивните станции, базите и бунгалата, на чиито паркинги те ще могат да паркират колите си. Надявам се и всички да се възползват от възможността за разходки пеша по новия тротоар на път за плажа, а не да се изкушават да го правят непреманно с автомобилите си и да превръщат пътното платно и тротоара в крайбрежен паркинг";, заяви кметът на община Долни чифлик Борислав Натов.

Възстановяването на крайбрежната алея на Шкорпиловци струваше 479 953,90 лв. без ДДС. То бе извършено след спечелен конкурс от "Хидрострой" АД - гр. София. Парите бяха осигурени по Договор за безвъзмездна финансова помощ №253/06.11.2013 г., сключен между община Долни чифлик, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Местна инициативна рибарска група "Бяла - Долни чифлик - Аврен" в рамките на Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство".

Плажната ивица на Шкорпиловци при устието на реките Камчия и Фъндъклийска е най-голямата по Българското Черноморие. На територията на община Долни чифлик тя е дълга 9,7 км. Активният почивен сезон през лятото продължава повече от 115 дни - от средата на юни до края на септември. През 2013 г. в курортния комплекс са били реализирани 38 703 нощувки, а през 2014 г. - 51 083.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Приключи сагата с барикадиралия се в дома си бивш полицай
Автомобил на НСО катастрофира край Аксаково - Кирил Петков е бил ...
Започва най-мащабният ремонт на Дюлинския проход
Зловещо убийство: Откриха обгорени тленни останки на мъж
57-годишен мъж от село Новачене е изчезнал след скандал 
Калин Стоянов: Собственикът на оръжието, с което дете рани друго ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).