Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скандално високи цени за лекарски услуги по Черноморието
Автор: Екип Varna24.bg 12:12 / 31.07.2020Коментари (4)1582
© БГНЕС
100 евро струва поставянето на гипс, ако сме имали нещастието да счупим ръка или крак по време на почивката на море у нас.

Цените на различните операции пък се пазят в тайна. Те също се договарят на място. Според пациенти за отстраняване на апандисит например хирурзите вземат между 500 и 700 евро на чуждите туристи.

От 40 до 50 евро за първичен преглед пък плащат чуждите туристи това лято в морските ни курорти. За българи цените са наполовина

Посещението при лекар не пада под 35 евро, ако пациентът е пристигнал от чужбина. Има и кабинети, в които таксата е закована на 50 евро. По традиция най-високи са докторските услуги в Слънчев бряг. Там и туристи, и лекари са в пъти по-малко този сезон, но цените не падат. За разлика от предишни години това лято поликлиниките в курорта са празни и работят със силно намален брой специалисти. В една от частните болници са възприели практиката в един ден да имат ортопед, в друг коремен хирург, а на третия идва специалист по образна диагностика. Причината е, че когато няма туристи, съответно няма и пациенти, предава Монитор.

От обичайните опашки пред медицинските кабинети няма и помен. "Такова скоростно медицинско обслужване никога не е имало. Предишни сезони пациентите чакаха с часове, сега се чака максимум 5-10 минути, и то ако случайно някой друг пациент е дошъл на преглед точно в този час", коментират туроператори.

Липсата на пациенти обаче не влияе изобщо върху ценоразписите. Първичният преглед струва 40-50 евро за чужденци и 20-25 евро за български туристи. Всяка отделна манипулация се таксува отгоре. Меренето на кръвно налягане струва 15 евро, а поставянето на венозна инжекция е оценено на 10 евро. Ако пациентът се нуждае от оперативна интервенция или по-сложни изследвания, то тогава се пренасочва за лечение към някоя от болниците в курорта. Цените там са още по-фрапиращи и сериозно конкурират медицинските услуги на клиниките в Западна Европа.

Ехографската диагностика струва между 30 и 45 евро, а за скенер се плаща поне двойно отгоре. Всъщност в Слънчев бряг никъде няма официално обявен ценоразпис. Цените се съобщават лично на пациента и на място. Нерядко нашенските доктори са склонни и на отстъпки след дълъг пазарлък, но само ако крайната сума за лечение ги устройва. Пациентите могат да потърсят помощ и от частните кабинети, които също са пооредели. Преди такива имаше почти във всеки хотел. Сега обаче е наложена по-икономичната практика един лекар да сключва договор с няколко хотела

Непроменени са и тарифите за частни линейки, които остават заковани на 90 евро за курс. Разстоянието е без значение и рядко влияе върху сумата. Скандално високата цена е валидна само за чужденци и се калкулира от сбора на две такси по 45 евро - за линейката и първичния преглед. Ако се наложи и преглед от специалист, което е почти сигурно, сметката набъбва с още.

Кръвните изследвания, ехографът и други подобни услуги също се плащат допълнително по твърдо определен ценоразпис. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка, излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие че не е викал линейка.

"Не си мислете, че ние сме някакви рекетьори. Това са нормални цени и туристите не плащат нищо на ръка, защото сумите се покриват от техните застрахователи срещу издадена фактура, в цял свят се работи така", оправдават се медиците. По друг начин обаче стои въпросът с българските туристи, които нямат здравни застраховки. Опцията да минат по "здравна каса" е почти мисия невъзможна и сънародниците ни са принудени да плащат в кеш от джоба си, ако се поболеят на морето. За тях тарифите са точно наполовина по-евтини, но също непосилно високи.

За български пациент линейка и преглед излиза 85 лева. Заради скандалните цени на докторите нашенските туристи предпочитат  такситата пред линейките и обикновено търсят помощ в спешния център в Бургас, където лечението се покрива от здравната каса.

В елитния курорт на север - Златни пясъци, ценоразписите за медицинско обслужване остават непроменени, като 40 лева е прегледът за българи.

Чуждите туристи обаче трябва да броят по 50 евро само за да получат рецепта за лекарство, а тя не се издава без преглед. Услугата на доктор близо до хотела струва поне стотачка, а ако се налага визита в стаята, се доплащат още 20 лв. отгоре. За сравнение в поликлиниките във Варна прегледът струва 30-40 лв.

В едни ДКЦ вадят кърлеж за 10 лв., в други – за 20 лв., а в курортите вземат двойно - по 40 лв. Доста по-скъпо в курортите струва и поставянето на инжекция. Мускулната е 20 лв., венозната – 30 лв., докато във Варна вземат съответно 8 лв. и 10 лв. Обработката на рани е още по-солена. Само превръзката излиза 40 лв., зашиването – 140 лв., а махането на конци – 50 лв. В града за трите манипулации се искат общо 80-100 лв., показа проверка на "Монитор“.

На север закриват лекарски кабинети заради липсата на туристи

Повечето медицински кабинети в курортите по Северното Черноморие са празни, като дори заради липсата на туристи някои от практиките се закриват. Колко на брой са лекарските практики в комплексите това лято е трудно да се каже, тъй като регистърът им вече не е в Регионалната здравна инспекция. 30 медицински пункта са отворени на плажовете във Варна и в курортите Св. св Константин и Елена и Златни пясъци. При необходимост екипите в тях ще оказват спешна помощ на туристите, коментира д-р Иван Иванов, шеф на Диагностично-консултативен център "Света Клементина“, който години наред осигурява безплатното медицинско обслужване на плажната ивица.

В курортите край Добрич: Няма медицински център, който да работи с НЗОК

Нито един медицински център или поликлиника по морето на север няма договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), твърдят от РЗОК – Добрич. Всички медицински услуги са частни и се плащат кеш. Всички туристи от Европа идват или с туроператор, където здравната застраховка е задължителна, или пък с Европейска здравна карта, която покрива доста заболявания.

Летовниците в Албена се обслужват от медицинския център "Медика". На смяна в клиниката винаги има един спешен кабинет, двама дежурни педиатри, един специалист уши, нос, гърло, рентген и лаборатория.

Единствените, за които няма милост в курорта, са пияните туристи. Един пиян турист заплаща абсолютно всичко, защото нито един застраховател не покрива риск пиянство. Ако е повикан лекарски екип заради прекалил с алкохола гост, той поема всички разходи – преглед, който струва 80 лв., транспорт, вливане и т.н. – всичко това може да му струва и 300 лв.

Заради скъпите лекарски услуги понякога туристите са принудени да се спасяват на принципа "неволята учи“. За да не стигнат до лекарска помощ, пострадалите търсят помощ от аптекарите. Казват какви са им симптомите и фармацевтите продават точните лекарства. В затворените комплекси има щатен лекар, който е с работно време през деня, но винаги е на разположение и нощем, защото спи в комплекса. За лекарските му услуги никой нищо не плаща - нито български туристи, нито чуждите. Собствениците на комплексите не разкриват защо е така, но вероятно тези услуги са включени в туристическия пакет.



Още по темата: общо новини по темата: 387
10.07.2021 »
17.06.2021 »
14.06.2021 »
20.02.2021 »
02.01.2021 »
22.10.2020 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: