Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След ареста на сина на "Ел Чапо": Картелът "Синалоа" влезе в 12-часова битка с мексиканската армия
Автор: Иван Христов 14:32 / 06.01.2023Коментари (0)1379
©
Мексиканските власти арестуваха Овидио Гузман, син на затворения наркотрафикант Хоакин "Ел Чапо“ Гузман, предава Al Jazeera.

В резултат над 250 автомобила бяха опожарени и жители бяха отвличани от предполагаеми членове на картела в град Кулиакан в провинция Синалоа в сряда вечерта и в четвъртък. Властите не съобщават какво е предизвикало насилието, но подобни действия понякога се случват след арест на член на картела.

По улиците на града се проведе 12-часова престрелка, в рамките на която се съобщава за един загинал полицай и най-малко 27 ранени. Въоръжени мъже затвориха най-малко 20 пресечки и обстрелваха изпратените срещу тях вертолет, транспортен самолет на ВВС на Мексико, както и пътнически лайнер.

"Молим гражданите на Кулиакан да не напускат домовете си поради блокадите, възникнали в различни части на града“, написа кметът на Кулиакан Хуан де Диос Гамес в Twitter.

Овидио стана важна фигура в картела Синалоа след ареста на баща му и самият той беше арестуван и временно задържан от мексиканските сили за сигурност през октомври 2019 г.

В отмъщение тогава въоръжени мъже започнаха да стрелят с мощни оръжия из целия град и Овидио Гузман беше освободен в тежък удар за администрацията на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

На пресконференция в четвъртък Лопес Обрадор призна, че има текущи операции в Кулиакан, но не даде повече подробности.

Твърди се, че непотвърдени кадри в социалните медии показват стрелба през нощта в Кулиакан, включително от хеликоптер, а летището обяви, че ще спре операциите си до четвъртък вечерта. Преустановена е работата и за всички общински служители.

"Не напускайте дома си!“ – написаха от кметството в социалните мрежи. "Безопасността на гражданите на Кулиакан е най-важна.“

Друг предполагаем наркобос, на име Ернесто Алфредо Пинон де ла Круз и известен като "Ел Нето“, беше убит от властите в граничния град Сиудад Хуарес в четвъртък сутринта четири дни след бягство от затвора по време на масово бягство.

Най-малко 19 души, включително персонал на затвора и други лишени от свобода, бяха убити, когато бронирани превозни средства атакуваха затвора, където Нето беше държан, в най-смъртоносната акция от този вид през последните години.

Мексиканското правителство се бори да се справи с високите нива на насилие и значителната власт на наркокартелите в цялата страна.

Първоначално президентът ръководеше кампания, която беше критична към войната с наркотиците и наблягаше на използването на социални програми за отслабване на финансовата привлекателност на организираната престъпност, но сега Лопес Обрадор е критикуван за възприемането на подход, който се опира на военните. Правозащитните групи станаха по-критични и насилието остава високо.

През септември, например, мексиканското правителство реши да вземе Националната гвардия от ръцете на цивилното ръководство и да я постави под ръководството на въоръжените сили.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: