Срам за бизнеса ни! Вижте за каква мизерия по морето става въпрос!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
09:30 / 20.07.2017
1946
Глад за квалифицирана работната ръка по Черноморието и в разгара на сезона. Търси се персонал за всички позиции - готвачи, сервитьори, бармани, камериерки. Служителите се сменят през няколко седмици. Причината - ниско заплащане. В момента в Слънчев бряг масово работят жители на ромските квартали, които трудно говорят български, а камо ли чужди езици. 

"Да започнем рано, за да си тръгнем късно". Това изречение се превърна в неофициално мото за служителите в Слънчев бряг.

Работното време продължава почти 12 часа и така 30 дни в месеца. При камериерките се гони норма - 50 стаи на смяна. Готвачите съвместяват няколко длъжности - сервитьори, камериери и кулинари. Неволите не свършват с това - след края на работния ден служителите твърдят, че са подлагани на унизителен личен обиск от управителите на туристическите комплекси. Заради липсата на достатъчно кадри и след призива на вицепремиера Валери Симеонов да се назначава всичко, което мърда, мнозина от служителите, наети в курортите, идват от ромските махали в страната. 

Красноречива е историята на 70-годишният Хасан от Градец, който работи в елитен хотелски комплекс вече трета година. Пълният размер на заплатите си получава през ноември. Работи на принципа три в едно - камериер, сервитьор и помощник-готвач. Получава 400 лв на месец, пише "Дарик". Работата по морето се оказва доста рискова, оплакват се хигиенистките. Чистят и са нащрек. Запазват самообладание при невинно пощипване по стаите от страна на самотен турист, но като обеца на ухото им стои ритникът в главата на тяхна колежка от шведски турист.

Виж коментарите (5)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).