Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Срам за бизнеса ни! Вижте за каква мизерия по морето става въпрос!
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 20.07.2017Коментари (5)1924
© Google
Илюстративна снимка от Приморско
Глад за квалифицирана работната ръка по Черноморието и в разгара на сезона. Търси се персонал за всички позиции - готвачи, сервитьори, бармани, камериерки. Служителите се сменят през няколко седмици. Причината - ниско заплащане. В момента в Слънчев бряг масово работят жители на ромските квартали, които трудно говорят български, а камо ли чужди езици. 

"Да започнем рано, за да си тръгнем късно". Това изречение се превърна в неофициално мото за служителите в Слънчев бряг.

Работното време продължава почти 12 часа и така 30 дни в месеца. При камериерките се гони норма - 50 стаи на смяна. Готвачите съвместяват няколко длъжности - сервитьори, камериери и кулинари. Неволите не свършват с това - след края на работния ден служителите твърдят, че са подлагани на унизителен личен обиск от управителите на туристическите комплекси. Заради липсата на достатъчно кадри и след призива на вицепремиера Валери Симеонов да се назначава всичко, което мърда, мнозина от служителите, наети в курортите, идват от ромските махали в страната. 

Красноречива е историята на 70-годишният Хасан от Градец, който работи в елитен хотелски комплекс вече трета година. Пълният размер на заплатите си получава през ноември. Работи на принципа три в едно - камериер, сервитьор и помощник-готвач. Получава 400 лв на месец, пише "Дарик". Работата по морето се оказва доста рискова, оплакват се хигиенистките. Чистят и са нащрек. Запазват самообладание при невинно пощипване по стаите от страна на самотен турист, но като обеца на ухото им стои ритникът в главата на тяхна колежка от шведски турист.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 20.07.2017 г.
+1
 
 
още малко и ше се сетят как да задържат персонала :)
+1
 
 
Наскоро бях в Дубай - топ туристическа дестинация в света... там обслужващия персонал е от афганистанци, пакистанци, филипинци и т.н. т.е. тамошните "цигани"... Масово не знаеха английски.... Аз тук виждам възможност за "интегриране" на ромите в България... те трябва да са обслужващ персонал... това е тяхното прозвище... разбира се, след квалификация... само така те могат да бъдат полезни на икономиката ни... И не говоря само по морето, камериерки или сервитьори... говоря в всички сфери на обслужване в България...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: