Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съдът си каза думата! Изборът на кмет за Бозвелийско е недействителен
Автор: Екип Varna24.bg 12:48 / 16.12.2019Коментари (0)4088
©
Съдебен състав на Административен съд – Варна със свое Решение от днес обяви за недействителен избора на Дамян Дамянов, избран за кмет на с. Бозвелийско, община Провадия на първи тур, произведен на 27 октомври 2019 г.

В мотивите си съдът сочи, че от събрание по делото доказателства са установени допуснати в хода на изборния процес съществени нарушения, довели до неправилно отразяване вота на избирателя по отношение на проведения избор за кмет на населено място. В двете избирателни секции не са били спазени методическите указания на Централната избирателна комисия по прилагане на Изборния кодекс от секционните избирателни комисии в изборите за общински съветници и за кметове на 27.10.2019 г. Секционните избирателни комисии не са извършили необходимите проверки относно наличието в кабината за гласуване на химикал, пишещ със син цвят. Не са осъществили необходимия контрол така, че в съответните секции, при осъществяване на вота, избирателят да разполага с химикал, пишещ със син цвят.

Предвид това, налице са допуснати нарушения, довели до неправилно отчетени от гласуването резултати от двете избирателни секции. Допуснатите нарушения са от съществен характер, защото ако не бяха допуснати, констатираният изборен резултат би бил различен. Съдът намира и че от резултатите по допуснатите експертизи – техническа и химическа, неоспорени от страните и компетентно изготвени, се установява, че отразените гласове в двете СИК за кандидата Дамян Дамянов са 18, а отразените за кандидата Живко Панев гласове са 146. Отнесени към резултатите, отразени в протокола на ОИК, крайният изборен резултат за Дамян Дамянов би бил 241 бр. действителни гласа, а за жалбоподателя - Живко Панев – 321 гласа. Дори и да не бъдат включени три бюлетини, щрихите върху които излизат извън квадратчето за кандидата Живко Панев, крайният изборен резултат за последния би бил 318 гласа.

Съдът намира, че допуснатите съществени нарушения са довели до опорочаване волята на избирателите и до накърняване на законни права и интереси на жалбоподателя и че от събраните доказателства категорично установяват промени в изборния резултат, даващи преимущество на кандидата на Коалиция “БСП за България“, които се явяват предпоставка същият да бъде обявен за кмет на с. Бозвелийско, община Провадия.

С оглед на това, съдебният състав намира, че оспореното решение следва да бъде отменено.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд на Република България в 7 – дневен срок от съобщаването на страните.



Още по темата: общо новини по темата: 245
17.12.2019 »
10.12.2019 »
04.12.2019 »
04.12.2019 »
30.11.2019 »
25.11.2019 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: