Турция все пак ще строи АЕЦ на Черно море, но на 500км от България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:30 / 26.12.2012
1274
Азиатски компании са близо до спечелването на конкурса за изграждането на втора атомна електроцентрала в Турция близо до град Синоп на Черно море. Това заяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, предаде АФП.

"Въпреки че все още не е постигнато окончателно споразумение, мога да ви кажа, че азиатските компании са по-близо", каза Йълдъз. Анкара официално води преговори с Китай, Япония, Южна Корея и Канада за изграждането на АЕЦ.

Турското правителство планира в рамките на 5 години да изгради три атомни електроцентрали, за да предотврати възможен недостиг на електричество и да намали зависимостта си от чуждестранните енергийни доставки.

Турският министър на енергетиката добави, че все още не е постигнато споразумение къде ще бъде третата централна, но посочи, че град Инеада, близо до границата с България, е една от възможностите.

Преди седмица проектът за строителството на ТЕЦ край Инеада бе спрян. Тогава трима турски градоначалници не пожелаха да коментират възможното изграждане на атомна електроцентрала в същия район.

Гради Синоп е разполоен в северна Турция в централната част на южния бряг на Черно море. Населението му наброява около 47 000 жители. Синоп е важно пристаниеще. Градът е обкръжен от море и планини. Градът практически е изолиран от останалата част на Турция, чрез планините Исфенидяр (на турски: Isfendiyar) на юг, но има прекрасни възможности за морски връзки с други градове, разположени по турското крайбрежие. Именно затова в миналото Синоп се счита за един от най-безопасните, важни пристанища и непревземаеми градове, на северното крайбрежие на Мала Азия, но с времето е изместен от град Самсун.


Виж коментарите (2)

Още по темата (1):
14.10.2015 Турция строи третата си АЕЦ на 10 км от границата ни
Още новини от Регионални новини:
Обърната кола преди село Старо Оряхово, движението е ограничено
Украинец, шофиращ кола с бургаска регистрация, се удари в мантине...
Човек е бил блъснат от влака Варна - Добрич, десетки хора останах...
Проф. Рачев каза кои два черноморски язовира са били под наблюден...
Има загинал при жестоката катастрофа на АМ "Тракия" в района на И...
Много тежка катастрофа на АМ "Тракия" 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).