Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Украинците искат молдовец, задържан у нас
Автор: Екип Varna24.bg 12:28 / 30.07.2019Коментари (0)883
©
Молдовският гражданин Кристиан Т., задържан миналата седмица с определение на Окръжен съд – Добрич за срок от 40 дни на основание ЕЗА, издадена от съда в Одеса ще остане в следствения арест. Днес състав на Апелативен съд – Варна потвърди всички основания на първоинстанционния съд, определил временното задържане на чужденеца.

В документите, изпратени от компетентните украински власти се посочва, че Кристиан се издирва с оглед наказателното му преследване по обвинение за грабеж, извършен на 16 януари 2017г. в Украйна. Максималният размер на наказанието, което молдовецът може да получи в Украйна е 10 години лишаване от свобода. Грабежът се наказва и по българското законодателство. В хода на съдебното заседание днес стана ясно, че още в деня на грабежа Кристиан е бил уведомен за започналото спрямо него досъдебно производство, но дни след това той е напуснал територията на Украйна. Три месеца по-късно районният съд в Одеса е издал ЕЗА за временното "задържане под стража“ на молдовеца, което има за цел да бъде последвано от искане за екстрадиция и наказателно преследване от съдебните власти на Украйна по обвинение в грабеж. Кристиан Т. е бил задържан на 18 юли 2019 на влизане в България през ГКПП Кардам.

Съставът на Апелативен съд – Варна сподели изводите на съда в Добрич, според които, престъплението за което се издирва Кристиан не е политическо, военно, амнистирано или с изтекла давност. Няма данни срещу него у нас да се води наказателно производство за същото престъпление. Налице е международен договор - Европейска конвенция за екстрадиция, ратифицирана със закон от 1994г, по който България и Република Украйна са страни.

Мярката "временно задържане под стража" за срок от 40 дни се налага, за да се осуети евентуалното укриване на лицето, което през последните години многократно е пребивавало в различни държави, както и да се осигури присъствието му на делото при получаване на молбата за екстрадиция от Република Украйна.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава временното задържане под стража за срок от 40 дни на молдовец, издирван с ЕЗА от властите в Украйна за грабеж, извършен преди 2 години е окончателно.

Ако през следващите 40 дни украинските власти не изпратят документи с искане за екстрадиция, то Кристиан Т. ще бъде незабавно освободен от ареста.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: