Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Уникален мобилен хоспис функционира в община Бяла
Автор: Екип Varna24.bg 12:40 / 11.01.2018Коментари (0)2439
©
Уникален мобилен хоспис работи в полза на възрастни и лица с увреждания в населените места в община Бяла, Варненска област. Това е специална услуга, в която нуждаещите се не се местят в специализирано заведение, а биват посещавани от специалисти, които всеки ден се грижат за тях. Така хората в нужда не изпадат в психически разтройства от това, че трябва да напуснат дома и семейния уют. В центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда работи екип от 4-ма специалисти: социален работник, психолог, медицински специалист и рехабилитатор. Освен това има още 29 служители - 11, от които предоставят услугата "Домашен помощник", а 18 - "Личен асистент", съобщиха днес на пресконференция в Клуба на стопанския деятел във Варна Костадин Самарджиев - заместник-кмет на община Бяла и Русанка Томова - главен специалист "Социални дейности".

Центърът за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда функционира от 15 декември 2015 година. Той трябва да приключи на 15 януари т.г. но ще продължи до края на 2018-та. През изминалия период специалистите обслужиха общо 71 лица в неравностойно социално положение - хора с увреждания и техните семейства и жители над 65-годишна възраст с ограничения или невъзможност за самообслужване, живеещи във всичките населени места в община Бяла - едноименния град и селата Дюлино, Господиново, Попович и Горица.

Хората ползват всеки ден абсолютно безплатно пакет от услуги, които включват: текущо почистване, поддържане на лична хигиена, помощ при готвене, помощ при хранене, битови услуги, медицински услуги, психологическа подкрепа и др., съобщи още на пресконференцията днес Русанка Томова. Средствата са по проекта, спечелен от община Бяла: "Независим живот". По него 425 000 лева са от европейско, а 75 000 лева национално съфинансиране. Русанка Томова поясни, че индивидуалните всекидневни посещения са модерен европейски метод за работа с хора в риск, а освен това и подпомагат намаляването на безработицата и увеличават трудовия стаж на заетите. Проектът е постигнал голям социален ефект в община Бяла. Благодарение на Националния бюджет за 2018 година дейностите "Домашен помощник" и "Личен асистент" ще бъдат финансирани за една година.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: