Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Бяла започна една от най-мащабните прояви на самодейното изкуство
Автор: Стоян Маджиров 10:21 / 19.06.2019Коментари (0)1221
За единадесета поредна година Община Бяла и Народно читалище "Пробуда – 1928“ са домакини на едно от най-големите събития за самодейни колективи – Националния събор на читалищата.

Съборът бе открит на 18 юни и ще продължи до 22 юни. В сряда и четвъртък програмата започва от 19:00 часа, а в петък и събота поради големия интерес началото е изместено в 18:30 часа.

Над 1200 самодейци ще се изявят на централния площад в град Бяла. Изявите са толкова разнообразни, колкото е читалищното дело. В рамките на петте концертни вечери публиката ще има възможност да се наслади на вокални групи за стари градски и естрадни песни, колективи за автентичен и обработен фолклор, театрални колективи, фолклорни танцови формации от всички възрасти, мажоретни състави, кукери и още много други.

Националният събор на читалищата няма конкурсен характер. Всяко читалище получава плакет със символа на Събора за спомен, за всяка група или индивидуален участник са изготвени грамоти. Най-атрактивните изпълнения могат да спечелят златен медал, а след приключване на събитието едно от всички читалища ще бъде носител на специалната "Награда на кмета на Община Бяла“.

Организаторите предоставят още една възможност за изява с участие в изложението "Произведено в България - читалища“. Читалищата подреждат предмети изработени от сръчните ръце на самодейците. През годините са представяни красиви картини, сувенири и предмети изработени с различни техники от приложното изкуство, плетива и традиционни български шевици.

Днес ще се проведе експертна среща между секретарите на читалищата и представител от Министерство на културата, на която ще бъдат обсъдени актуални читалищни теми и проблеми. Участниците в ежегодната среща я отчитат за изключително полезна, защото тя им дава възможност не само за актуализиране на информацията относно програми на Министерството и възможности за финансиране на проекти, но и за обмяна на ценен опит и идеи.

Организаторите споделят, че в началото преди 11 години не са вярвали, че Националният събор на читалищата ще се превърне в една от най-мащабните прояви на самодейното изкуство не само по Черноморието, но и в цялата страна. Всяка година прииждат нови участници от всички краища на България, с тях се завръщат и стари участници, които допринасят за колорита на концертната програма.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: