В Девненско откриха жътвата с възстановка на автентичен ритуал

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:08 / 05.07.2018
2612
Самодейки от Народно читалище "Отец Паисий 1928“ – кв. "Река Девня, направиха възстановка на ритуал за откриване на жътварския сезон. Обредът се проведе в нивата на арендатора Ганчо Иванов в землището на местността Каровча, на пътя за с. Неофит Рилски, а гости на ритуала бяха секретарят на Община Девня Елка Драгулева и председателят на Общинския съвет Владимир Ненков.

Местният енорийски свещеник отец Иван отправи молитва за берекет, а бабите зажънаха първите житни класове със сърпове и паламарки. Възрастна самодейка разказа на присъстващите деца как навремето ергените са си избирали момите не според външния им вид, а според качеството на работа на нивата.

Обредът бе съпътстван от народни песни и право хоро около снопа и погачата, от която всички си отчупиха за здраве и късмет. Секретарят на НЧ "Отец Паисий 1928“ Тодорка Узунова подготвя още един земеделски ритуал – за прощаване с нивата, който се прави след приключването на жътвата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).