В Девня откриха паметна плоча на хореограф легенда

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:53 / 24.08.2023
542
Десетки жители на Девня и почитатели на българския фолклор от Варна и региона се събраха пред Младежкия дом в квартал Повеляново за откриването на паметната плоча на хореографа Йордан Илиев, съобщиха от пресцентъра на Общината.

В присъствието на съпругата му Гинка Илиева, сина му Илко Илиев, внучката и правнучките на твореца, поставил основите на танцовия фолклор в Долината на химията, негови възпитаници от различни поколения се върнаха в спомените си към първите си стъпки в ритъма на българския танц, на които ги е научил Йордан Илиев.

Творецът, който си отиде от този свят през 2019 г., е отдал повече от половин век от живота си на народното творчество и е вдъхнал любов към него на стотици деца в танцовите ансамбли, които е създал и ръководил. Неслучайно през 2002 г. Илиев е обявен за почетен граждани на Девня, а по-късно е удостоен и с плакет за цялостен принос в развитието и популяризирането на културата на Девненската низина.

"Хореографът на Девня, както го наричат всички, е дал с труда и творчеството си толкова много на толкова много хора, които са му признателни за цял живот и винаги ще го носят в сърцата си“, подчерта кметът на Девня Свилен Шитов, след което заедно със сина на твореца откриха паметната плоча на Йордан Илиев. Тя бе обсипана с венци и цветя не само от местната управа и жителите на Девня, но и от порасналите "момиченца-кокиченца и момченца-петленца“, които е научил да обичат и да се прекланят пред българския фолклор.

Паметта на хореографа почетоха и членовете на варненския мотоклуб "Хан Крум“, а секретарят на читалище "П. Р. Славейков 1928“ Мая Друмева със сълзи на очи сподели: "Той беше щастлив човек, имаше много деца – всички ние, които танцувахме с него. Винаги беше в високо вдигната глава. И нас така ни учеше – да вървим напред с високо вдигнати чела.“

На финала изпълнителите от ансамбъл "Фолклорна палитра“ потопиха присъстващите в магията на танца с изпълнения по хореография на Йордан Илиев.

Йордан Илиев е основател, хореограф и дългогодишен ръководител на ансамбъл "Девня“, създател и главен художествен ръководител на детския танцов ансамбъл "Китка цвете“ при читалище "П. Р. Славейков 1928“ във варненския квартал Владиславово. Възпитаниците му са носители на много награди от национални и международни фестивали и конкурси, а танците по негова хореография отдавна са станали част от съкровищницата на българската фолклорна култура.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Прокуратурата задържа за 72 часа шофьорът, който блъсна и уби мъж...
Повече от 40 минути реанимационен екип към МБАЛ - Благоевград е о...
Повдигнаха обвинение на 37-годишен мъж за убийство на негов позна...
Брутално убийство в Силистра 
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Белгиец с алкохол в кръвта помля автомобил на пътя Варна-Бургас, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).