В село Кипра изпращат жътвения сезон с ритуала "Рязане на брада"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:56 / 01.08.2016
921
В с. Кипра, община Девня, вече стана традиция жътвата да приключва с ритуала "Рязане на брада", който се превръща в голям празник за цялата местна общност. И тази година земеделска кооперация "Кипра" и самодейците от Народно читалище "Христо Ботев-1927" спазиха обреда "Рязане на брада" и дори знойното време не бе в състояние да прекърши ентусиазма на участниците в този малко известен обред.

"Брадата" се прави на последната нива от хубави, едри класове, които се заплитат заедно с цветя и се привързват с червен конец. Спазени бяха всички обредни действия, свързани с този обичай (поливане на "брадата", изтърсване на торбата с хляба, хвърляне на сърпове за гадаене и др.). Полето бе огласено от жътварски песни и стихотворения за село Кипра.

"Брадата" беше предадена на добрия стопанин в лицето на председателя на земеделската кооперация Колю Панайотов, който е организатор на събитието. Той изказа задоволството си от добрата реколта тази година и благодари на всички, дали своя принос за това.

С рязането на "брадата" жътварите се прощават с нивата и благославят за здраве и берекет през следващата година. Свежото участие на малките самодейци в този хубав празник дава надежда за приемственост и запазване на традициите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Съседка на семейството от Аксаково, което пострада при катастрофа...
Жестокото убийство в село Новачене: Обвиняемият е лежал в затвора...
Пожар гори на крепостта Царевец
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Приключи сагата с барикадиралия се в дома си бивш полицай
Автомобил на НСО катастрофира край Аксаково - Кирил Петков е бил ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).