В старчески домове край Варна плъзнаха паразити

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:58 / 05.06.2017
1459
13 души от домове за възрастни хора във Вълчи дол и Долни чифлик са се заразили с трихоцефалоза. Това научи в. "Черно море" от д-р Мая Томова от Регионалната здравна инспекция във Варна. 

Пациентите са добре, болнично лечение не се налага. Местно огнище на паразитната болест на двете места има от години и то се възобновява периодично, добави тя. От началото на годината случаите на заразата във Варненско са 56. Една от основните причини за нея е лошата лична хигиена и консумацията на недобре измити плодове и зеленчуци.

Трихоцефалозата е паразитно заболяване, причинявано от червей с кръгло тяло с нишковиден преден край. В някои случаи протича безсимптомно, в повечето обаче се проявява с отслабване на тегло, тежест и болки в корема, безапетитие, главоболие, раздразнителност, безсъние, алергични обриви по тялото и други.

Основните профилактични мерки са измиване на ръцете с вода и сапун преди хранене, на зеленчуците, особено на листните, преди консумация и други.

Характерна особеност на заболяването е, че не притежава характерни признаци и изразени симптоми и поставянето на диагнозата изисква квалифицирани лабораторни изследвания.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Мъж преби и отвлече 19-годишно момиче в Козлодуй, задържаха го
Добрички ученици изобретиха хранилка за животни с изкуствен интел...
Откриха скелет на гигант при разкопки за строеж в община Средец
Министър Милошев обсъди перспективи за развитието на район Странд...
Строят 28 вили в района на защитена зона
Започва делото срещу убиеца от Прилеп


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).