Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В това родопско село всяка втора жена или мъж пее
Автор: Екип Varna24.bg 10:02 / 11.12.2023Коментари (1)827
©
Широка лъка е единственият резерват, който освен архитектурен е и фолклорен. В това родопско село е съхранено богатството на родопската музика, на известните каба гайди. Това каза в предаването “Туризмът на Фокус" с Ася Александрова, екскурзоводът Юрдана Шивачева

“Къщите са построени амфитеатрално от двете страни на река Лъка. Причисляват се към т.нар. “възрожденска къща" или “родопската къща", построени от камък и от дърво. И имат функциите хем да бъдат практични, хем да бъдат и като вид защитни съоръжения, където семейството може да се скрие и да получава защита. Обикновено са на 2 или 3 етажа, като първият етаж е изцяло каменен, а горните етажи или горният етаж се издава еркерно над къщата. И също като други къщи в Родопите са с каменни покриви, постлани с тикли - каменни плочи. Къщите имат сходство с италианския ренесанс, защото при тях има една изтънченост и се гони една симетрия, което се забелязва. Най-известната къща е някогашният конак - Згуровата къща, в която сега се помещава Етнографския музей. И около стотина къщи, обявени за паметници на културата и са обявени за няколко ансамбъла".

Етнографският музей, Згуровски конак, е подреден като богата родопска къща. Какво още може да бъде видяно в него?

"Това, което може човек да разгледа в музея, са най-вече предмети, които представят бита на хората от Широка лъка. Различни носии, вижда се, има стая, която е посветена на младоженците, има стая на невястата, където майката се отделя със своето бебенце и живее известно време самостоятелно. Има място, където се събират хората. Представени са много красиви носии от този край, предмети от бита на хората, които са произвеждали сирене, масло, брашно, различни експонати, които са се използвали широко в ежедневието на хората".

Могат ли да се видят в този район все още занаятчии, които да изработват музикалния инструмент, който не свири, а говори - гайдата?

"Има специално, аз лично съм го посещавала, и го познавам лично, има един господин, който се казва Калин. Той преподава и във фолклорното училище, и произвежда, има и работилница, занаятчийница, където произвежда гайди. И по принцип, разбира се, уговорка с него, човек може да отиде да го посети и да научи как се изработва гайдата, от какви материали, колко време отнема, какво е изкуството да създадеш такава гайда. И също човек може да го чуе как той свири. Къщата му се намира във високата част на селото, разкрива се цялото село пред теб. И когато човек чуе дълбокия, ниския тон на каба-гайдата целият настръхва".

Според някои, митичният Орфей е свирил не на арфа, а на гайда. Една от легендите твърди, че родното му място е съседното село Гела. А някога Широка лъка и Гела са били едно цяло, защо са се разделили?

"По принцип Гела е разположено по-високо в планината, доста по на високо е. Смята се, че вероятно това е родното място, то е предание, легенда, разбира се, тъй като няма доказателства, нито исторически за това нещо. Но се смята, че е роден в Гела и евентуално там е творил на гайда или на арфа, надали някой ден ще разберем. Но пък местните хора са продължили тази традиция и в днешно време се правят най-известните гайдарски надсвирвания над Гела, при параклиса на “Свети Илия".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.12.2023 г.
0
 
 
Арфата по тея баири няма акустика и не може да звучи. Гайдата е един от най примитивните инструменти и по другите места в Европа е слабо популярен. Тя има добри условия да звучи по тези баири. Дори когато е топло, това влияе зле на нейните възможности за извлича звук. жб Няма как Орфей да е свирел на гайда, понеже, Орфизмът, като духовно-философско учение, каквото е станало при античните гърци, проповядва растителен режим на хранене. Това автоматично изключва възможността Орфей да е бил от тези места, понеже тук расте единствено смърч и трева, т.е. няма възможност за растителен режим на хранене. Хората тук се прехранват от месото и млякото на животните, които пък се хранят с тревата. Тук хората и лете и зиме ходели с дебели вълнени шаячени дрехи в пълен противовес на разголените антични изображения на Орфей.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Зелен преход
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: