Варна и курортите очакват близо 2 милиона туристи това лято

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:30 / 28.06.2017
1681

По данни на Министерството на туризма и Летище Варна, това лято във Варна и близките курортите ще почиват близо 2 милиона туристи. За да задържим интереса им, трябва да се инвестира в развитието на Варна и превръщането ѝ в достъпен и атрактивен туристически център, смятат представители на бизнеса.

"Успяхме да отворим 1-во и 2-ро кейово място на пристанището. Идеята на кмета на община Варна и моята е да отворим до 5-о кейово място да се приобщи към градската зона, тоест да се направят различни видове атракциони, да е отворен градът и морето да е отворено за посетители.", коментира областният управител Стоян Пасев, цитиран от БНТ.

Областният управител припомни и ангажиментът, който третия кабинет Борисов пое в предизборната си кампания за изграждане на Околовръстно трасе, което да осигури бърз и качествен транспорт на туристите към курортите, без да попадат в градския трафик. Идеята не е нова, но Пасев изрази надежда, че проектирането на трасето ще стане факт до началото на следващата година.

Минералните бани в Провадия ще бъдат възстановени, въпреки ниската активност на провелия се преди месец референдум. Това заяви Стоян Пасев по време на заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район. До края на лятото трябва да бъдат гласувани промени в закона за водите, които ще позволяват на общините да ползват ефективно термалните си води.

Солените минерални извори на територията на Провадия са едно от богатствата на града. В миналото там е имало изградени минерални бани, които са привличали туристи от страната и Европа. През май жителите на Провадия участваха в местен референдум за съживяването на балнеотуризма в града.

"15 или 17 процента достигна референдума, но въпреки всичко кметът на Провадия ще се съобрази с референдума, тоест там ще се възобновят тези минерални басейни.", каза Пасев.

Възстановяването на минералните бани обаче е скъп проект. Пречки има и в закона.

"До края на лятото, може би докато излязат в съдебна ваканция, трябва да се гласуват промените в закона. Общините, всичките, които се намират на Североизточен район, да ползват всяка една поотделно тези природни богатства.", допълни областният управител.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима ранени и един задър...
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).