ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте амбициозната цел на проекта "Черноморска кухня" | ||||||
| ||||||
Идеята за проекта се лансира от Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите в Русия, след избирането на Сочи за зимна олимпийска столица. Оказва се, че нито една от държавите с излаз на Черно море не е в челото на световните кулинарни класации. До момента проектът е подкрепен от България, Турция, Русия и Украйна. Въпрос на време е да се включат Румъния и Грузия, обясни варненският ресторантьор Желязко Каракашев. Освен него, от българска страна в проекта участват туроператорът Желязко Атанасов и хотелиерът Георги Тръпков. Проектът Черноморска кухня включва всякакви характерни за региона храни - риби, меса, плодове, зеленчуци, сирена, билки и подправки. Кулинарната селекция ще бъде допълнена и с напитки. Експертите ще имат трудната задача да отсеят десетина от вече събраните 150 предложения. "Искаме да предложим на туристите лесни, полезни и запомнящи се ястия, с които да не ни забравят", отбелязва Каракашев. Според него тараторът е един изключителен продукт, който стъпва на популярен и здравословен продукт като българското кисело мляко. Имаме невероятни ястия с патладжан, с боб и други зеленчуци, яхнии, плакии и ястия с миди, които не отстъпват на испанската паеля. От българските зеленчуци по-вкусни в Европа няма. Доказано е, че България е страната, която е с най-добри климатични условия за отглеждане на зеленчуци, изтъква още Каракашев, който е натрупал мениджърски опит в няколко европейски държави. Черноморската кухня превъзхожда популярната в цял свят Средиземноморска. Една от причините е географското разположение. Ако Средиземноморието обхваща само един географски пояс, то Черноморието е на два. Допълнително богатство на кухнята в региона придава и наличието на няколко религии. Качеството на рибата в Черно море също е много добро, а месото й е нежно, което се дължи на солеността на морската вода. Проектът е насочен основно към средната класа клиенти, които оценяват добрата и вкусна храна, без да се залита към екстравагантните техники на готвене. Затова може да се разчита и на общи ястия като мусака (България и Турция), мамалига/качамак (Румъния и България), пелмени (Русия и Украйна) и шишове от месо (Турция и Грузия). "Храната е не повече от 30 на сто, останалото е маркетинг и реклама. Това е като една красива жена, която не се нуждае много от грим, а просто трябва да се подчертае. Използвайки вкуса на нашите продукти, трябва само да ги предложим по един естетичен начин, с един добър сервиз", смята Желязко Каракашев. Амбициозната цел на проекта Черноморска кухня е влизане в Топ 15 на световните кулинарни класации. Източник: Дарик |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Премахват незаконни постройки от възлово място в центъра на Варна
13:44 / 27.03.2024
Цеци Красимирова: Да, развеждам се
12:18 / 27.03.2024
Победителят от Hell's Kitchen с нова луксозна придобивка
11:55 / 26.03.2024
Пожар във Варна!
11:52 / 26.03.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
14:26 / 27.03.2024
Важно за всички варненци от НАП Варна, над 4,2 млн. лв. са замесени
09:46 / 26.03.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: