Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За онлайн опити за измами сигнализират жители на Шумен
Автор: Петър Дучев 16:37 / 31.01.2024Коментари (0)815
©
За онлайн опити за измами съобщават жители на Шумен. Атаката е към потребители на една от електронните пощи. В писмата има прикачени съобщения, които имат за цел да изглеждат като истински документ. В конкретния случай подател на мейла е "КИБЕРПРЕСТЪПНОСТ“, който съдържа полицейска призовка и към него е прикрепен прикачен файл. Това алармират от полицията в областния град.

В призовката се описва, че срещу човека започва наказателно преследване за престъпление. Това е поредната фишинг атака, която има за цел да провокира получателят да отговори на имейла.

"Съветваме всички, които получат имейл съобщения с подобно съдържание да не ги отварят и да не отговарят. Целта е измамниците да придобият лични данни и банкова и картова информация, която да ползват след това", предупреждават от полицията.

За опит за измама след обява за продажба на колело сигнализира млада жена от Шумен. След като я публикувала в приложение за продажба за артикули в една от социалните мрежи получила оферта за закупуване на стоката, която продава.

Предложението от "купувача“ било да си организира доставката от куриерска фирма, като разходите по нея ще бъдат за нейна сметка. Изпратен бил линк за последване, който използвал логото на куриерска фирма. Там вече била наредена паричната сума и имало бутон "вземи парите". След кликване на него трябвало да се изпишат трите имена, адрес, номер на банкова карта и цифрите и кода ѝ за сигурност. Жената разбрала, че става въпрос за измама и прекратила комуникацията. Чрез социалните мрежи в "оборот“ е запознанство с цел измама.

С красиви, но фалшиви снимки мъже и жени се представят за военни, лекари, капитани на кораби. След комуникация в каналите за съобщения съобщават че искат да живеят заедно и да създадат семейство. За да пристигнат в сраната ни и да се оженят е нужна парична сума. Парите се превеждат по банков път, а след това "младоженците“ разбират, че са измамени.

Не предоставяйте на непознати лични данни, не превеждайте пари по никакъв повод. Ако имате съмнение, че някой се опитва да ви измами се свържете с вашите близки или с полицията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Денят на Ботев
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: