Заловиха ало-измамник ощетил жена с 3 000 лева

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:45 / 27.02.2023
953
В обедните часове на 23 февруари на стационарния телефон на 68-годишна жена позвънил непознат. Представил се за лекар и ѝ съобщил, че неин близък е пострадал сериозно и има нужда от сложна операция, за която са нужни пари. В разговор с жената успял да разбере с каква парична сума разполага в дома си. Казал, че на първо време 3000 лева ще бъдат достатъчни, за да започне скъпоструващото лечение. 

"Лекарят" обяснил че ще прати куриер да вземе парите и започнал да я разпитва за адреса на който живее. Жената се усъмнила и започнала да задава контролни въпроси. В обръщение влязъл втория ползван от телефонните измамници сценарий- провеждане на полицейска операция за задържане на измамници. С идеята, че помага на полицията жената се съгласила. Получила още няколко обаждания, в които измамниците, които се представили за полицаи ѝ казали, че около блока има снайперисти да бъде много внимателна и да следва  точно инструкциите им.

След като успели да я заблудят, накарали жената да предаде паричната сума на куриер, казали че след  като заловят измамниците ще й върнат парите. Тя предала на напълно непознат човек сумата от 3000 лева.  Малко по-късно получила второ обаждане. Попитали я дали има пари на влог в банка. След като разбрали, че има повече от 70 000 лева успели да я убедят да отиде и да изтегли колкото може повече. След колебания от нейна страна започнали заканите и заплахите, че ще й счупят ръцете и ще я заключат в мазето на жилището й. Притеснена, жената отишла до банков клон в  Нови пазар.  На място дошли полицейски служители от РУ- Нови пазар и провели беседа с нея. Пред тях разказала, че вече е дала 3000 лева   и дошла в банката да изтегли спестяванията си, за да ги предаде. С намесата на полицая е предотвратено тегленото на над 70 000 лева.  Започнала интензивна работа по установяване на помагача в телефонната измама.  В хода на множество проведени действия съвместно с ГД "Национална полиция" криминалисти от РУ- Нови пазар влезели в дирите на 24-годишен мъж от Каспичан. 

След бързи действия със съдействието на полицейски служители от ОДМВР- Русе е открито мястото, на което мъжът от Каспичан оставил паричната сума. Иззети  са 2 450 лева от общо 3000. Разликата била за разходи на мулето- за такси, за превоз и "хонорар" за работата му.  24-годишният не е криминално проявен. Споделил, че преди около месец пуснал обява, че си търси работа. С него се свързали непознати, които съобщили, че набират хора, които да разнасят пари- дарения за бежанци.  Работата по документиране на извършеното престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК продължава.

От полицията предупреждават:

Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Съседка на семейството от Аксаково, което пострада при катастрофа...
Жестокото убийство в село Новачене: Обвиняемият е лежал в затвора...
Пожар гори на крепостта Царевец
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Приключи сагата с барикадиралия се в дома си бивш полицай
Автомобил на НСО катастрофира край Аксаково - Кирил Петков е бил ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).