Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заради локацията на АИС "Изворите" Девня не спечели екопроект
Автор: Екип Varna24.bg 14:20 / 23.07.2018Коментари (0)2041
©
Според Министерството на околната среда и водите Девня е едва ли не екологично чиста община, въпреки че е център на химическа промишленост, а замърсяванията са постоянни, макар и в повечето случаи да са контролирани и да се вписват в нормите за вредни емисии. Това заяви кметът на Девня Свилен Шитов в отговор на въпрос на списание "Инфрабилд" за мерките, които внедрява администрацията, за да намали вредното въздействие върху околната среда.

"Основната ни полемика с екоминистерството е за местоположението на автоматичната измервателна станция (АИС "Изворите“) за контрол на качеството на въздуха, която е държавна собственост. Нейният обхват на действие е 2 километра, а е разположена на над 10 километра от Индустриална зона – юг, където са съсредоточени химическите заводи, и досега не е отчела нито едно наднормено замърсяване, например със серен диоксид, азотни оксиди или пък въглероден оксид. Но докладите от контролната дейност на РИОСВ-Варна показват, че превишения по цитираните показатели има. Тези констатации се базират на данните от системите за собствен екологичен мониторинг на заводите, до които достъп има само екоинспекцията, а тя ги огласява публично веднъж годишно, при това твърде лаконично", отбеляза Свилен Шитов. 

"Заради неадекватното разположение на станцията миналата година Министерството отряза проекта ни по Оперативна програма "Околна среда" – за монтиране на филтри в комините на частните домакинства и минаване на биогорива, защото се оказа, че и по показателя "фини прахови частици" всичко ни било наред. А по линия на този проект ние можехме да се сдобием и с мобилна станция за измерване качеството на въздуха, с каквато например разполага Община Бургас. Тези съоръжения са много скъпи, поддръжката им – също, което е непосилно за нашия бюджет, но пък има по-евтини и не по-малко ефективни измервателни уреди, каквито ще закупим със средствата от глобите на замърсители, които РИОСВ превежда по сметката на общината", каза още кметът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (391) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1603) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: