Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Жителите на варненско село искат отделянето от община Суворово
Автор: Екип Varna24.bg 16:42 / 25.10.2017Коментари (0)2940
©
Жителите на варненското село Чернево възнамеряват да организират референдум за отделянето от община Суворово. Това обявиха в студиото на Дарик Валентин Георгиев и Ивайло Петров от инициативния комитет, предизвикал и допитването за изграждането на депо за отпадъци на химическия завод "Солвей соди" в близост до населеното място.

Близо 50 % от гласувалите през август се обявиха против сметището, а резултатът беше обявен за задължителен. Въпреки това преди дни кметът на Суворово Павлин Параскевов е оторизирал свой служител да подпише протокол за въвеждане на депото в експлоатация, обясниха недоволните.

"Когато разбрахме, се срещахме с Параскевов, който ни заяви "вие не искате депо, но ще го има - ако вземат да ви тровят, ще го спра".

Параскевов е родом от Чернево, което е второто по големина населено място в общината. Избран е от нас, заставали сме зад него, трети мандат е кмет, толкова сме го уважавали. Целият инициативен комитет сме му ходили на крака пет пъти в дома му и на работното му място и сме го умолявали да ни поведе, по законен път да извървим цялата процедура, за да спрем това депо", каза Валентин Георгиев.

Жителите на Чернево възнамеряват да се срещнат с кметовете на Девня, Ветрино и Аксаково, към които общини евентуално да се присъединят.

"Явно нашият кмет, когото сме избрали, абдикира от този огромен за нас проблем. Законно сме извървели цялата процедура по референдума и не може кметът да не го зачете. Търсим законен начин да защитим нашите домове. Ако трябва да се отделим от Суворово, няма да се спрем. Търсим си кмет на община, който да ни защити", допълни Георгиев.

По неговите думи до ескалация на напрежението на протеста в понеделник пред сградата на "Солвей соди" се е стигнало, защото представители на инициативния комитет са били заключени за 45 минути, след като им е била обещана среща с изпълнителния директор Спирос Номикос.

Жителите на Чернево настояват дружеството да оттегли инвестиционното си предложение за изграждане на депо. Те твърдят, че според издадените разрешителни там могат да се съхраняват живак, отпадъци от петролни продукти, акумулатори, олово, силно замърсени дрехи от химическата промишленост.

"Не сме против "Солвей соди", които са прекрасен инвеститор - осигуряват работни места и високи доходи на служителите. Хора, разберете, не искаме депото на наша територия", каза още Георгиев.

Нови протести планират жителите на Чернево. Те подготвят демонстрации пред сградата на Областната администрация във Варна и пред НДК в София, след като България поеме председателството на ЕС. Утре ще присъстват на делото в Административния съд за законността на референдума, което е образувано по жалба на областния управител Стоян Пасев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: