Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
С какво да заменим месото през лятото – вкусно, леко и без жертви
Автор: Десислава Томева 22:50 / 06.06.2025Коментари ()1546
©
Лятото е онова време от годината, в което дори най-ревностните фенове на мръвките започват да посягат по-често към нещо зелено, хрупкаво и свежо. Причината не е само жегата. Организмът сам казва, че иска нещо по-леко – и добре е да го чуем.

Заместването на месото през лятото не значи диета, лишения или дъвчене на марули, пише "Фокус“. Напротив – означава нови вкусове, повече фибри, по-добро храносмилане и шанс да се поглезим с интересни комбинации. Ето какво можем да сложим в чинията си вместо пържола, без да чувстваме, че жертваме вкуса:

Бобови култури – храната на силните

Леща, нахут, боб, грах – това не са просто заместители на месото, а истински протеинови шампиони. Лещата е идеална за къри, нахутът – за хумус или фалафел, а бобът – за студени салати или запеканки с домати. Богати са на желязо, фибри и дълго засищат.

Яйца и млечни – класически протеин с лек характер

Яйцата са лесни за приготвяне, а омлет с тиквички или фритата с домати и сирене са достойна алтернатива на месния обяд. Кисело мляко и сирене (в умерени количества) са отличен избор в горещините, особено като част от таратор или салата.

Гъби – умами бомба

Печурките и кладницата имат месеста текстура и дълбок вкус, който напомня месо, но без мазнини и тежест. Печени на скара, пълнени с булгур и зеленчуци или задушени с чесън и масло – те заслужават уважение.

Тофу и темпе – за експериментаторите

Тофуто е соев продукт, неутрален на вкус, но идеален за овкусяване – особено в марината от соев сос, чесън и джинджифил. Темпето има по-интензивен вкус и е богат на протеини. И двете опции са подходящи за сотиране, грил или добавяне в салати и купички с киноа.

Киноа, елда и булгур – зърнената основа на лекото хранене

Тези зърнени култури съдържат всички незаменими аминокиселини, което ги прави пълноценни източници на протеин. Чудесни са за пълнеж на зеленчуци, гарнитури или като основа за салати с пресни продукти и дресинг.

Ядки и семена – малки, но силни

Бадеми, орехи, слънчогледово и тиквено семе могат да бъдат част от закуска, салата или лека вечеря. Богати са на добри мазнини, протеини и придават текстура на всяко ястие.

Да заменим месото през лятото не е просто кулинарно упражнение – това е покана към тялото ни да се почувства леко, жизнено и балансирано. И докато температурите скачат, нека в чиниите ни цари вкусна прохлада – с малко повече зелено, малко по-малко мазно и много повече фантазия.



Още по темата: общо новини по темата: 147
08.06.2025 Лекар: Ако имате температура, гадене, повръщане или разстройство - не правете това!
08.06.2025 Топ 10 най-евтини дестинации за юни, България също е в списъка
08.06.2025 Експеримент как да стигнем до морето най-евтино
08.06.2025 Проф. Тодор Кантарджиев: Мит е, че 1 сапун може да се ползва само от един човек, една немита салата е огромен риск!
08.06.2025 3-звезден хотел струва около 1225 лв. това лято, при 5-звезден разходът достига 2750 лв. за цялото семейство
08.06.2025 Синоптици: Днес ще бъде много горещо! На места живакът скача до 37 градуса!
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/interesno/S-kakvo-da-zamenim-mesoto-prez-lyatoto-vkusno-leko-i-bez-zhertvi-2584157
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.